Președintele INPS: Italia are nevoie de tot mai multe „colf” și „badanti” angajate în mod legal

Sunt în Italia tot mai mulți bătrâni și tot mai multă nevoie de îngrijitoare și menajere, dar sunt tot mai puține cereri de angajare înregistrate la INPS, Institutul Național de Protecție Socială, a susținut de curând Tito Boeri, președintele instituției sus numite.

Cum se explică situația aceasta? Lucrătoarele casnice muncesc fără un contract de muncă sau sunt imigrate care nu sunt în regulă cu permisul de ședere (permesso di soggiorno).

„A scăzut tendențios numărul lucrătorilor casnici care sunt înscriși în statisticile INPS, în ciuda îmbătrânirii populației italiene și a faptului că există o cerere tot mai mare de lucrători casnici și îngrijitori în cadrul familiilor noastre”, spune Boeri. Apoi el admite că din anul 2011 nu au mai existat decrete de regularizare a imigranților, ceea ce duce la răspândirea muncii la negru.

„Cred că este foarte important să oferim familiilor posibilitatea de a putea angaja un lucrător casnic în mod legal. (…) Când m-am referit la imigranți regulari, m-am referit mereu la persoanele care plătesc contribuții. Cu toate acestea, pentru ca aceștia să ajungă să poată fi angajați legal, trebuie să avem politici de imigrație realiste și ușor de aplicat. Ceea ce am făcut în ultimii ani a fost închiderea ușilor la imigrația obișnuită. Acest lucru ne condamnă să avem doar imigrație ilegală și ne împiedică să primim contribuții care ar fi de o deosebită importanță pentru statul italian.”

Tito Boeri a fost întotdeauna de părere că lucrătorii străini sunt indispensabili pentru economia italiană, ceea ce l-a făcut în ultimul timp să intre în contradicție cu politica non-imigrație a noului guvern.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu vă este frică de a fi dat afară?” a fost întrebat la Radio 24

„Eu îmi fac treaba, mă concentrez doar la asta și sunt într-adevăr multe lucruri de făcut. Mandatul meu expiră la începutul anului 2019, mai sunt încă 6 luni până la sfârșitul mandatului meu. În șase luni poți să faci multe lucruri, mă gândesc doar la asta și nu-mi distrag atenția de la altceva, pentru că nu am timp să mă las distras de alte considerente.”

De curând, președintele INPS a declarat: „Italienii refuză să facă anumite munci. Fără lucrătorii străini nu vom putea plăti pensiile.” Articolul cu acest subiect îl puteți citi aici.