Prima persoană din Italia vindecată de coronavirus: „Mă simțeam foarte bine, nici măcar febră n-am avut”

Din fericire a sosit timpul mult așteptat să vă relatăm și despre cazurile de contaminare cu noul coronavirus care au avut un final pozitiv. Sunt multe în lume, dar în Italia s-au înregistrat doar 3 până la această oră însă trebuie notat și subliniat cât mai mult posibil că din totalul cazurilor de infectare la nivel global care au fost închise până în prezent, 92% sunt vindecări și doar 8% sunt decese. Conform Worldometer, din cele 46.476 cazuri active încă în lume la ora actuală, doar 18% suferă simptome grave și foarte probabil din cauza altor probleme de sănătate.

Estimările făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt și mai optimiste: „Este corect să nu subestimăm boala, care trebuie însă descrisă așa cum este: din 100 de persoane, 80 se vindecă în mod spontan. 15 suferă complicații grave, dar care pot fi gestionate într-un ambient medical și doar 5% mor. Toate persoanele decedate aveau deja probleme grave de sănătate”, spunea ieri Walter Ricciardi de la OMS citat de TGCOM24.

S-a creat într-adevăr o isterie în rândul oamenilor, pe de o parte din cauza informațiilor prea detaliate și de multe ori negative răspândite despre această epidemie sau care nu au fost întotdeauna conforme cu realitatea și evident au făcut mai mult rău decât bine. Pe de altă parte din cauza autorităților din toate țările, fiindcă știau foarte bine că se va ajunge aici, aveau informațiile deja de la sfârșitul anului trecut, când au izbucnit primele cazuri în China, plus experiența a două epidemii de coronavirus precedente care au avut loc în 2002-2003 (SARS) și 2012 (MERS), dar nu au făcut o campanie de informare concretă și mai ales corectă. Nu știm dacă a fost din incompetență sau au avut alte interese, cert este că au făcut la fel de mult rău precum informațiile dăunătoare care s-au răspândit mult mai repede decât însuși virusul COVID-19.

Am încercat să vă explicăm prin publicarea diferitelor declarații ale medicilor și persoanelor cu pregătire în domeniu că nu este vorba de un virus atât de periculos, nu mai periculos decât gripa de sezon, dar unii s-au oprit doar la titlu, în timp ce alții se gândeau doar cum să contrazică experții în timp ce citeau și nu înțelegeau sau nu voiau să înțeleagă. Oricum, la sfârșitul acestui articol vom pune din nou legăturile la acele articole sau video în speranța că măcar cei din România, acum că s-a confirmat primul caz și acolo, vor citi și vor înțelege că nu vorbim despre o situație dramatică. Sub nicio formă mai dramatică decât ce s-a întâmplat la Caracal vara trecută, decât faptul că un copil de 4 ani a murit după ce a fost la dentist sau că în spitalele din țară nu există medicamente, aparatură și majoritatea medicilor așteaptă și cer cu nerușinare bani de la pacienți.

Revenind la primul caz de vindecare din Italia, vă relatăm mai jos interviul publicat de ziarul italian Corriere della Sera cu femeia de 47 de ani din localitatea Vo’ Euganeo, provincia Padova, care sperăm noi că va face mai multă lumină asupra modului în care se manifestă această boală și periculozitatea ei, cel puțin la persoanele relativ sănătoase și cu un sistem imunitar care nu a fost compromis de alte boli.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Femeia este foarte supărată acum, relatează sursa citată. „Noi s-ar putea să fim și ignoranți, dar cineva a suflat în focul ignoranței noastre”, spune ea, referitor la isteria creată și menținută în tot acest timp. După moartea lui Adriano Trevisan, prima persoană din Italia care și-a pierdut viața nu numai din cauza simptomelor provocate de coronavirus, ci și a altor probleme de sănătate de care suferea, a fost supusă la testele medicale pentru diagnosticare și această femeie.

„Nu am făcut-o atât pentru mine, cât pentru cei din Vo’ Euganeo pe care-i aveam în preajmă. Mă priveau toți ca și cum aș fi scuipat virusul în cafeaua lor. «Stați liniștiți», le-am spus prietenilor mei, «nu am simptome, probabil rezultatul va fi negativ»”, povestește italianca de 47 de ani.

Din păcate rezultatul a fost pozitiv. „Medicii mi-au spus imediat: vă internăm din motive de precauție. S-au ținut de cuvânt”, mai spune pacienta. După o zi și jumătate de internare a fost trimisă acasă și supusă carantinei la domiciliu pentru 14 zile. „Sunt doar o persoană care s-a întors acasă, la fel cum vor face în curând mulți alții. Trezirea, băieți, că ne facem rău singuri”, ne îndeamnă femeia.

Corriere della Sera: „Medicii ce v-au spus?”

Pacienta: „Ceea ce vă spun și eu acum. Persoanele în vârstă trebuie să fie mai atente, ceilalți să aibă grijă să nu se calce pe picioare unii pe alții, să păstreze distanța.”

CdS: „V-a fost teamă în această perioadă?”

Pacienta: „De ce anume să-mi fie teamă? E o gripă, doar nu mori, dacă nu ești deja bolnav. Mi se pare că am înnebunit cu toții!”

CdS: „Cine este de vină?”

Pacienta: „Uitați, eu sunt de modă veche și nu folosesc Facebook, dar din moitive profesionale mai intru și am intrat cât am fost internată.”

CdS: „Așadar?”

Pacienta: „M-a impresionat foarte mult un video publicat de un domn cu masca pe față. Părea panicat, spunea că vom fi infectați cu toții…”

CdS: „De ce v-a impresionat?”

Pacienta: „La un moment dat și-a dat jos masca și a spus că este bolnav de cancer și că mai are o lună de trăit. «Noi», spunea el, «părăsim această lume în nepăsarea generală, fără să rupem p… nimănui, în timp ce voi înnebuniți din cauza la chestia asta. Dar nu vă este rușine?», întreba el. Eu zic că are dreptate. Un pic ar trebui să ne fie rușine.”

CdS: „Cum ați petrecut perioada de recuperare?”

Pacienta: „Mi-am scos papucii doar pentru a dormi. Imaginați-vă că am adormit cu blugii pe mine. Mă simțeam bine, eram doar plictisită, dar liniștită.”

CdS: „Ce tratament ați primit?”

Pacienta:  „Păi nimic! Eram pozitivă (la testele pentru coronavirus – n.r.) dar nu aveam nici măcar o linie de febră. Cum am fost internată, mi-au făcut o perfuzie cu zahăr lichid. Măsură de precauție, spuneau.”

CdS: „Și apoi nimic?”

Pacienta: „Singurul medicament mi l-am prescris eu singură. Aveam o durere de cap din cauza la toată harababura asta și am întrebat dacă pot să iau un «Moment» pe care-l aveam în poșetă. Punct. Vreți să știți adevărul?”

CdS: „Desigur.”

Pacienta: „Dacă n-ar fi murit săracul Adriano (prima victimă a virusului în Italia – n.r.), dacă ar fi durat mai mult, nici n-aș fi știut că am fost infectată. Și ca mine, mulți alții. Nu cred că s-ar fi schimbat nimic.”

Mai multe informații despre cum se manifestă virusul și ce spun medicii în următoarele articole: