Primeau pensie socială în Italia, dar locuiau în România. Nouă români anchetați de Garda de Finanțe italiană

Garda de Finanțe din localitatea italiană Florența a denunțat 12 persoane, dintre care 9 de cetățenie română și 3 de cetățenie albaneză, pentru că au declarat în mod fals că locuiesc în Italia pentru a primi pensia socială, dar locuiau în altă țară, scrie ziarul La Nazione.

Statul italian acordă pensia socială (aproximativ 450 de euro lunar) cetățenilor italieni, cetățenilor comunitari, cetățenilor din afara UE (deținători de permis de ședere pe termen lung), refugiaților politici și apatrizi (deținători ai permiselor de ședere) care au împlinit vârsta de 65 de ani, au reședința permanentă în Italia, au locuit legal timp de cel puțin zece ani pe teritoriul național și care se află în condiții economice precare.

Autoritățile au descoperit și în trecut sute de persoane, nu numai cetățeni străini, ci și italieni care, după ce au obținut pensia socială, s-au mutat în străinătate. Prin urmare, primeau în mod ilegal pensia socială, care le era acreditată în contul curent sau beneficiarii se întorceau ocazional în Italia cu unicul scop de a retrage sumele de la ghișeele poștale.

Potrivit sursei citate, cele 12 persoane descoperite recent de Garda de Finanțe făceau același lucru și au primit de-a lungul timpului prin intermediul acestui ajutor social suma totală de 200.000 de euro. Conform normelor europene (Regulamentul Ce nr. 883/2004 al Parlamentului European din 29 aprilie 2004) aceștia aveau dreptul la pensie socială în calitate de cetățeni europeni, în cazul românilor, sau fiindcă aveau permis de ședere, în cazul albanezilor, dar numai dacă locuiau în Italia, spre deosebire de pensia pentru limita de vârstă sau cea comunitară care poate fi primită indiferent de țara de rezidență.

Anchetatorii i-au denunțat pe cei 12 cetățeni străini și au pus sechestru pe sumele de bani percepute în mod ilegal, în timp ce de la INPS le-a fost blocată plata pentru următoarele luni. Pe lângă cei 9 români și 3 albanezi, Garda de Finanțe din Italia anchetează și alte persoane în acest moment suspectate de aceeași infracțiune.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Citește și:

Distribuie acest articol