Puterea financiară a românilor din diaspora ignorată de statul român. Expert: „Sunt nişte investitori fără niciun beneficiu în România.”

Puterea financiară a celor peste patru milioane de români stabiliți în țările Uniunii Europene devine tot mai mare dar acest lucru pare să fie ignorat de conducătorii țării noastre care nu fac nimic concret pentru a ne încuraja să investim banii în România.

Conform estimărilor făcute de Eurostat, anul trecut românii care lucrează în străinătate au trimis în România două miliarde și jumătate de euro, această sumă ridicându-se foarte aproape chiar și de totalul investițiilor făcute de străini în țara noastră, care depășesc această sumă cu numai un miliard și jumătate, scrie Știrile ProTV.

Acest lucru le dă românilor din diaspora titlul de mari investitori în țară dar fără niciun beneficiu din partea statului român, în comparație cu investitorii străini. Pe scurt, puterea financiară a românilor din străinătate este ignorată complet.

„Din 2000 şi până în 2016, au susţinut economia românească extrem de puternic. Sunt nişte investitori fără niciun beneficiu în România”, spune Elena Antoneac, specialist de resurse umane, pentru sursa citată.

Cu toate acestea, suntem descurajați de către statul român, care pare a fi sufocat de birocrație, să investim în țara noastră, făcând complicată pentru noi chiar și achiziția unei case prin împrumut.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Aceasta sumă se îndreaptă destul de mult către consumul familiilor rămase aici, în ţară, iar cei cu surplus reuşesc să pună deoparte. Cumpără sau construiesc locuinţe. Băncile au luat decizia de a scoate din veniturile eligibile aceste salarii din străinătate, le-au privit ca fiind riscante″, spune consultantul financiar, Dragoș Nichifor.

„Își construiesc case, îşi cumpără electrocasnice, însă nu investesc în sensul de a-şi deschide o afacere, să investească efectiv în România. Ar fi bine ca romanii să fie încurajaţi să investească. Acordarea de facilităţi fiscale, scutirea de la impozitul pentru locuinţa pe care o construiesc, în caz că e sediul unei firme″, adaugă Andreea Gheorghe, specialist fiscal.

Nu numai că nu sunt încurajați sau ajutați să investească în România dar li se mai pun și piedici în a face asta sau se caută modalități pentru a-i impozita, când românii din diaspora nu au niciun beneficiu din partea statului român.

Mai rău, cei care au avut curajul să investească în țară și să-și deschidă o afacere în România, după ce au muncit câțiva ani în străinătate, s-au găsit în ipostaza de a-și regreta amarnic alegerea făcută, așa cum a fost în cazul Eugeniei Predoaica.

„Nu aveți ajutor și nu este disponibilitate pentru o eventuală implicare a voastră din partea nimănui, tot ce auziți despre ajutoarele care vi se dau pentru a vă întoarce sunt minciuni, tot cei de sus își umplu buzunarele. Vă spune acest lucru o româncă întoarsă în țară după 6 ani munciți în Italia. M-am întors în România să îmi deschid o afacere proprie dar după 10 luni deja regret și am hotărât să mă întorc în străinătate unde mi se oferă toate condițiile pentru a munci, a trăi, a mă bucura de viață. Nu veniți în România, vă veți minuna și îmbolnăvi când veți vedea câtă corupție, câtă indiferență, câți analfaneți cu funcții și cu diplome de genii stau prin sistem pe posturi cheie și care îți acordă atenție numai dacă ești dispus să le deschizi ușa cu plicul”, declara conaționala noastră.

Mai multe despre povestea Eugeniei Predoaica, în acest articol.

Sursa foto: Știrile ProTV

Distribuie acest articol