Român angajat în Italia la un CAF, falsifica documente în favoarea altor români pentru a primi „Reddito di cittadinanza”

Un român angajat într-un CAF (Centru de Asistență Fiscală) din Villaggio Prenestino, la periferia Romei, este acuzat de falsificare de documente în dauna statului, după ce s-a descoperit că falsifica acte pentru a permite acordarea de „Reddito di cittadinanza” (Venit de cetățenie) chiar și celor care nu aveau dreptul la acesta.

Conform legii, cetățeanul român ar risca de la 2 la 6 ani de închisoare. Peste 100 de persoane, cele mai multe de naționalitate română, sunt anchetate alături de el, informează Il Messaggero.

Cazul a fost cercetat de Garda de Finanțe după ce au fost semnalate discrepanțe în privința datelor transmise la INPS de un grup numeros de beneficiari.

Funcționarul român a completat documente cu date false sau modificate

În mare parte, românii erau avantajați. Conform procurorului Carlo Villani sunt 130 de persoane anchetate sub acuzația de fals și încasare ilegală de plăți în dauna statului. Nu este clar dacă angajatul primea cadouri de la beneficiari în schimbul „serviciilor”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În urma perchezițiilor, atât în casa angajatului român, cât și la birou, inspectorii de la Garda de Finanțe au găsit documente pre-completate, pregătite să fie date clienților, în care se declara în mod fals disponibilitățile lor economice, numărul membrilor familiei, contractele de muncă, chiar și precedentele penale acolo unde era cazul.

Legea pedepsește cu închisoarea de la 2 la 6 ani „orice persoană care face sau utilizează declarații sau documente false sau atestă lucruri care nu sunt adevărate” și care „omite informații obligatorii”.

De asemenea, persoanele care „omit să comunice variațiile veniturilor sau ale proprietății, precum și alte informații datorate și relevante pentru revocarea sau reducerea beneficiului” sunt pedepsite cu închisoare de la unu la 3 ani.

Între timp, guvernul a decis să suspende „Reddito di cittadinanza”. În locul său va fi introdus MIA, Măsura de Incluziune Activă. Condițiile noii legi ar trebui prezentate de autorități în zilele următoare.