O româncă din Italia are de plătit 7 000 de euro la stat pentru că nu a depus formularul 730 în ultimii 5 ani

Suntem în perioada depunerii declarației de venit și o româncă atrăgea recent atenția, pe un grup Facebook dedicat îngrijitoarelor și menajerelor din Italia, asupra acestei obligații ce revine personalului care își desfășoară activitatea în sectorul asistenței familiale (îngrijitoare, menajere, bone etc.): „Toți cei ce nu ați făcut 730, ar trebui să îl faceți, verișoara mea nu l-a făcut de 5 ani și i-a venit de plătit 7 000 de euro! Aveți grijă, statul italian nu iartă!”

Fiind un subiect de mare interes, prezentăm mai jos câteva informații generale despre acest subiect:

Ca lucrător cu un contract de muncă înregistrat în Italia, percepeţi o retribuţie din care sunt reţinute contribuţiile de asigurări sociale, însă, în unele cazuri cum ar fi cel al angajaților din sectorul casnic, nu vă este reținut şi impozitul pe venit (IRPEF). Din acest motiv aveţi obligaţia să prezentaţi declarația pe venitul obținut în anul anterior, declarație care în Italia se depune cu ajutorul Formularului 730 sau cu Modello Redditi (fost Modello Unico).

Când este obligatoriu să faceți declarația de venit:

  • declarația de venit trebuie să fie depusă cu ajutorul formularului 730 sau cu „Modello Redditi” de către toți lucrătorii care au avut venituri mai mari de 8,174 de euro în anul precedent;
  • când contribuabilul este titular de o activitate privată (Partita IVA), chiar dacă în 2020 nu a obținut nici un venit este obligat să depună declarația de venit;
  • dacă lucrătorul a schimbat locul de muncă pe parcursul anului 2020, a perceput retribuții de la doi sau mai mulți angajatori, este obligat să depună declarația de venit indiferent de suma anuală încasată;
  • cei care au încasat pe parcursul anului 2020 atât salariu, cât și ajutorul de șomaj.

Când vă prezentați pentru efectuarea declarației 730, este necesar să dețineți declarația CU (fost CUD) la care să fie anexată o copie a unui document de identitate valabil al angajatorului. De asemenea, ar fi indicat să fie anexate și chitanțele primite în urma plăților contribuțiilor de la Istitutul Național de Previdență Socială – INPS, pentru toate cele patru trimestre ale anului precedent. Mai multe informații despre declarația CU aici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Posibilitatea depunerii declarației fiscale aferente anului fiscal 2020 va începe pe 30 aprilie, iar termenul limită este stabilit pentru 30 septembrie 2021.

Formularul 730 poate fi descărcat aici, de pe site-ul Agenzia delle Entrate. Pentru a-l trimite online trebuie să introduceți codul dvs. PIN și parola. Există trei moduri diferite de obținere a datelor de acces: cu ajutorul SPID (sistemul public de identitate digitală), Pin INPS și Cardul de Serviciu Național (Carta nazionale dei servizi).

De asemenea, pentru depunerea formularului 730 vă puteți adresa birourilor de asistență fiscală (CAF) prezente în toate orașele din Italia, care vă pot ajuta în acest demers.