Româncă din Italia: „Mi-au pus amendă și mi-au sechestrat pe loc mașina”. Noile prevederi ale Codului rutier contestate de românii din peninsulă

Românii din Italia și-au manifestat nemulțumirea în ultimele zile față de modificările Codului rutier care interzic persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Presa italiană a relatat cazuri în care şoferi având maşini cu numere de înmatriculare româneşti au fost opriţi de poliţie şi sancţionaţi. „Mi-au sechestrat pe loc mașina”, scrie o româncă din Calabria pe pagina Facebook a Ambasadei României în Italia.

Ambasada României la Roma a postat pe pagina sa Facebook modificările Codului Rutier. Comentariile sunt diverse, unii români considerând că trebuie să fie respectate legile statului în care se află, alţii invocând principiul liberei circulaţii, iar alţii solicitând intervenţia ambasadei.

„Dați-ne timp să ne conformăm noilor reglementări”

„Ar trebui să luați măsuri, oamenii au nevoie de cel puțin 2 luni ca să poată să se pună în regulă cu autoturismele. Este un abuz din partea lor. Avem nevoie de ceva timp.”, scrie un român

„Este rezultatul comportamentului fără niciun pic de respect, parcări haotice, nerespectarea limitei de viteză, amenzi neplătite. tipic românesc. Plătiți taxele, asigurările și nimeni nu se va lua de voi.”, concluzionează un alt utilizator.

Comentariul cel mai apreciat de ceilalți utilizatori este scurt și concis: „Puneți mâna și înscrieți mașinile și plătiți taxele aici, în Italia, nu vă mai ascundeți de responsabilități, puneți mâna și plătiți.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mi-au sechestrat pe loc mașina!

O româncă din Calabria, rezidentă la Vibo Valentia, vine cu o confirmare: „Un rezident în Italia nu poate să mai conducă o mașină cu numere românești nici dacă e un prieten sau altceva, nici măcar un italian nu mai poate, mi-au sechestrat azi mașina! Și mi-au făcut o amendă de 1.000 de euro, în plus nici nu am avut cu ce să mă mai întorc acasă! Această nu e lege, asta e „una trappola” (o capcană, n.r.), nici nu poți să te mai întorci cu mașina acasă, că te opresc și ți-o sechestrează pe loc!”

 

Ministerul Afacerilor Externe din România, precizări pentru românii din Italia care circulă cu mașini înscrise în țară: „Ambasada și consulatele acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări”

Avocat român din Italia despre circulația cu mașinile înmatriculate în alte țări: „Sunt excluse contractele de comodat între persoane fizice și procurile”

Italia: controale intense ale poliției rutiere, un alt șofer român amendat și pus sechestru pe mașină. Circula cu numere de înmatriculare românești

@rotalianul