O româncă moartă de 6 luni zace la o morgă din Italia. Nimeni nu s-a interesat de ea

Reprezentanții Serviciilor sociale din cadrul Primăriei orașului Matera (Basilicata) au publicat miercuri, 24 februarie, un anunț prin care se aducea la cunoștință că o femeie română, decedată la sfârșitul lunii august a anului trecut, va fi înmormântată de administrația orășenească deoarece, timp de 6 luni, nimeni nu s-a interesat de ea.

Femeia decedată se numea Tatariga Lenuța, era născută la data de 29 iunie 1974, în localitatea Bălan, dar ultimul domiciliu l-a avut la Bacău. A decedat la Spitalul Madonna delle Grazie, în ziua de sâmbătă, 29 august 2020. De atunci, trupul neînsuflețit al femeii așteaptă să plece pe ultimul său drum, dar nimeni nu și-a luat răspunderea organizării repatrierii și a funeraliilor.

„Autorizație de înmormântare”, se citește în partea de sus a documentului emis de primăria din Matera și publicat de mai mulți români pe grupurile de Facebook, români care sperau ca măcar în ultimul ceas să găsească rudele femeii decedate. „Bună seara, dacă cineva ne poate da relații despre această doamnă, specific că este decedată de anul trecut și nimeni nu s-a interesat de ea. Ăștia de la spital vor să o înmormânteze, însă mai așteaptă câteva zile, poate îi găsim rudele”, a scris cineva într-un grup. „ E urgent deoarece e decedată de un an de zile și nimeni nu s-a interesat de ea. Vă rog distribuiți, deoarece e foarte urgent”, scria o altă persoană.

Din surse neoficiale am aflat că între timp rudele ar fi fost găsite. „Băiatul și fratele femeii au spus că nu au posibilitatea de repatriere. Au lăsat impresia că știau că este moartă și că nu e încă înmormântată, dar nu au bani să o ducă acasă”, ne-a spus o româncă din Matera.

Autorizația de înmormântare a primăriei din Matera

Trupurile a sute de români zac în morgile spitalelor din Europa, deoarece familiile acestora nu au bani pentru transportul lor în țară. Statul român nu suportă costurile repatrierii decedaților decât în situații de criză majoră, de aceea singura recomandare este ca românii care pleacă la muncă în străinătate să își întocmească o asigurare care să acopere și costurile repatrierii în caz de deces.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Costul unui transport funerar către România se cifrează, de regulă, între 3.000 – 6.000 euro, în cazul în care decesul a survenit pe teritoriul statelor din Europa de Vest, ajungând însă și la 10.000 – 15.000 euro în cazul transporturilor din alte regiuni de pe mapamond, precum continentul american, Orientul Îndepărtat, Australia sau Noua Zeelandă.

Distribuie acest articol