Româncă revenită din Italia, dezamăgită că trebuie să-și vândă afacerea: „Nu mai găsești oameni la lucru, nu le mai place munca”

Carmen Latifaj, o femeie în vârstă de 36 de ani ,din satul Însurăței, județul Gorj, se confruntă cu o realitate dură a pieței muncii din România.

După ani de zile de muncă în Italia, unde și-a format o familie, Carmen s-a întors în țară cu economiile strânse și cu un vis: să dezvolte o mică afacere agricolă. Dar lipsa forței de muncă a adus-o în pragul disperării.

„Cu banii câștigați în străinătate am decis să ne apucăm de agricultură”

„Am stat destul de mult în Italia și am reușit împreună cu soțul meu albanez să strângem ceva bani. Când copilul a trebuit să meargă la școală am decis să venim în
România.

Cu banii câștigați în străinătate am decis să ne apucăm de agricultură. Am realizat trei solarii de câte 1.000 de metri pătrați pe terenul de 24 de ari”, a declarat Carmen pentru publicația Pandurul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Totul a mers bine la început, am cultivat roșii, fasole verde, castraveți, ardei. Însă, cu timpul, am realizat că nu putem continua fără forță de muncă”, a precizat femeia.

Solariile ei sunt dotate cu sisteme de irigație, sunt alimentate cu pompe pe benzină din puțuri și permit accesul cu tractorul.

Carmen și soțul ei au muncit asiduu în ultimii patru ani, însă, confruntându-se cu lipsa de interes și pretențiile angajaților, au decis să pună punct afacerii.

„Munceam doar eu cu soțul meu pentru că oameni nu prea găseam la lucru și pe lângă faptul că aveau pretenții peste pretenții, nici munca nu le prea plăcea”, a mărturisit femeia.

„Soțul meu a decis să plece din nou în străinătate, lucrează pe TIR și de aceea am decis să vindem.”

Vinde solariile cu 30.000 de euro

„Nu pot singură. Nu ne putem descurca. Oamenii de aici vor și salarii mari, vor și mâncare și multe altele și nici așa nu găseam”, a subliniat ea.

„Am decis să punem capăt, mai ales că soțul s-a reîntors în străinătate la muncă. Vindem cu 30.000 de euro deși investiția este mult mai mare”,a precizat Carmen Latifaj.

Acest caz reflectă o problemă endemică cu care se confruntă numeroși antreprenori din România: lipsa forței de muncă și a interesului pentru munca manuală, în special în domeniile care presupun efort fizic.

Într-o economie în creștere, dar cu o piață a muncii instabilă, cazuri ca cel de față ar putea deveni tot mai frecvente.

Într-o perioadă în care mulți români caută oportunități de muncă în străinătate, cei care se întorc și investesc în țară se confruntă cu obstacole greu de prevăzut și care pot pune în pericol viabilitatea afacerilor lor.

Distribuie acest articol