Români de succes în Italia, Cătălin Bran a absolvit una dintre cele mai prestigioase universități

- Conținut sponsorizat -

Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Italia, cu peste 1.200.000 de membri, iar dacă primele valuri au sosit în Peninsulă chiar de la începutul anilor ’90, acum crește și se afirmă a doua generație, cea a copiilor lor, mulți dintre ei elevi și studenți de frunte în școlile și universitățile italiene. Printre aceștia se numără și Cătălin Bran, originar din comuna Fărcașa, județul Maramureș și rezident cu familia la Dolo, în provincia Veneția (Veneto). Cătălin a absolvit recent cursurile Universității din Padova, devenind inginer într-o ramură industrială foarte importantă „Ingineria sistemelor de control sau Ingineria automatizării”.

Despre el am aflat de la administratorii paginii de Facebook „Comuna Farcasa Maramures”, care au publicat un text prin care laudă și omagiază performanța tânărului român. Redăm mai jos textul integral:

„După anii 90, într-o perioadă nesigură din punct de vedere economic și financiar, milioane de români au părăsit România plecând pe alte meleaguri în căutarea unui trai mai bun. Iar comuna Fărcașa nu face excepție. Mulți dintre concetățenii noștri s-au stabilit și lucrează în Italia, Franța, Spania, Anglia ori Germania. Câștigă bine iar banii obținuți îi investesc în țară pentru a-și renova sau construi casele. Unii s-au stabilit acolo, cumpărându-și case dar majoritatea vor să revină acasă.

Dezvoltarea comunei Fărcașa, infrastructura creată, condițiile de viață, locurile de muncă existente i-au făcut pe mulți dintre a-i noștri să se reîntoarcă. Alții, așteaptă momentul potrivit.

Deși majoritatea celor plecați s-au dus să muncească pe șantiere, în construcții ori în diferite alte locuri, mai sunt și exemple în care românii învață și își finalizează studiile în occident. Mai ales copiii celor plecați.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un astfel de exemplu este și cel al lui Cătălin Bran, care după 3 ani de facultate, tocmai a absolvit un masterat de 2 ani, la Universitatea din Padova, una dintre cele mai vechi și pretigioase universtități italiene și care, în acest an, a sărbătorit 800 de ani de la înființare.
Cătălin Bran este fiul lui Daniel și al Mirelei (fiica doctorului veterinar Marcel Rusnac) din Fărcașa și sunt plecați în Italia de aproape 20 de ani. Bunica lui Cătălin, Elisabeta și mama sa, Mirela, au fost secretare ale școlii din Fărcașa.

Familia Bran locuiește în Dolo, o comună din provincia Veneția, unde și-au cumpărat o casă și unde au locuri de muncă stabile (Daniel este șofer pe camion la una dintre firmele de transport din zonă) iar într-un viitor, nu se știe cât de apropiat, intenționează să se întoarcă în Fărcașa unde au de asemenea o casă.

Cătălin Bran împreună cu părinții săi. Sursa foto: pagina Facebook „Comuna Farcasa Maramures”

În zona Veneto sunt mai multe familii originare din comuna Fărcașa. Cătălin Bran a absolvit facultatea devenind inginer într-o ramură industrială foarte importantă „Ingineria sistemelor de control sau Ingineria automatizării” care este o disciplină de inginerie ce se ocupă de sistemele de control, aplicând teoria controlului pentru proiectarea echipamentelor și sistemelor cu comportamente dorite în mediile de control.

La festivitatea de absolvire, Cătălin i-a avut alături pe părinții săi, dar și pe bunica Silvia alături de mătușa Aura, venite tocmai din Fărcașa să-și felicite nepotul pentru marea realizare din viața lui.”

Cătălin Bran împreună cu rudele sale. Sursa foto: pagina Facebook „Comuna Farcasa Maramures”

Universitatea din Padova este una dintre cele mai vechi din lume, fiind fondată la 29 septembrie 1222.

- Continuarea după publicitate -

În cursul lungii sale istorii, Universitatea din Padova a fost locul de întâlnire al unora dintre cele mai importante personalități europene, printre profesori și studenți numărându-se Nicolaus Copernic, Galileo Galilei, Gheorghe din Trebizonda, Leon Battista Alberti, Torquato Tasso, Pico della Mirandola, Girolamo Fabrizio, Andreas Vesalius, Girolamo Cardano, Francisc de Sales, Realdo Colombo, Gabriele Falloppio, Benedetto Castelli, Nicolaus Cusanus, Camillo Borghese (viitorul papă Paul al V-lea), Ștefan Báthory, Ugo Foscolo, Constantin Cantacuzino, William Harvey, James Gregory etc.

Universitatea din Padova a fost prima universitate din lume la care a absolvit cursurile o femeie, Elena Cornaro Piscopia, care a obținut aici un doctorat în filozofie, la 25 iunie 1678.

- Mai multe după publicitate -