Români în echipa de „Ambasadori ai sănătății” din Italia, proiect al Ligii pentru lupta împotriva tumorilor (LILT)

În cadrul proiectului Sănătate fără frontiere, Liga Italiană pentru lupta împotriva cancerului [LILIT], a ales o echipă de 10 reprezentanți din cadrul a patru comunități de străini din Lombardia, ca ambasadori ai sănătății, între acestea numărându-se și trei persoane alese din comunitatea românească, informează „Centro Culturale Italo-Romeno di Milano” printr-un comunicat.

Toți cei zece reprezentanți desfășoară de mai mulți ani voluntariat în cadrul LILT Milano și Monza, organizând întâlniri legate de prevenție, cu o implicare specială în campania de screening mamar. LILT acordă de mai mulți ani o atenție specială raportului cu comunitățile de străini, informând prin intermediul unor materiale, pliante și afișe publicate în limbile materne ale acestor comunități, despre serviciile oferite în teritoriu.

Din partea comunității românești în echipa de ambasadori ai sănătății fac parte:

Oana Alina Poleacec, Lavinia Rotocol și Violeta Popescu, implicate de mai mult timp în activitățile de prevenție și educație a sănătății în zona Milano și Monza/Brianza.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lega per la Lotta contro i Tumori (Liga Italiană pentru lupta împotriva cancerului) este una dintre cele mai vechi fundații italiene, cu 100 de ani de activitate, singurul organism public aflat sub tutela Ministerului Sănătății Italiene, privind educația sanitară și prevenția, ca mod de viață.

Programul „Salute Senza Frontiere” (Sănătate fără frontiere) a prevăzut pentru primele luni ale acestui an, un curs de formare a celor zece reprezentanți din cele patru comunități străine (arabă, română, latino-americană și filipineză) din zona Milano și Monza Brianza, cu scopul instituirii mai multor contacte între serviciile de sănătate italiene și cetățenii din diferite comunități, aflate pe teritoriul Italiei, un model de incluziune și în domeniul sănătății.

În cadrul unui ciclu de cursuri specializate oferite de un grup de profesori, medici, psihologi, reprezentanți ai LILIT Milano, cei zece reprezentanți care formează echipa de Ambasadori ai sănătății LILT, vor fi un punct de legătură pentru comunitățile lor, în aspecte care privesc prevenția, orientarea în cadrul serviciilor de sănătate, conștientizarea diagnosticării precoce și a stilului de viață sănătos, informarea privind serviciile oncologice gratuite de prevenire a cancerului oferite de structurile LILT din Milano și zona Brianza.

Rolul echipei de ambasadori ai sănătății va fi unul de implementare a unui program stabilit de LILT, care prevede vizite gratuite pentru 200 de persoane din fiecare comunitate (ecografii), la care vor fi implicate circa 500 de persoane în activitățile de sensibilizare, dar și 250 de operatori care lucrează în zona Milano și Monza-Brianza.

Se estimează că 1.200 de persoane din aceste comunități vor beneficia indirect de activitățile planificate. LILT Milano va organiza mai multe zile de vizite gratuite de diagnosticare precoce a cancerului, în cadrul cărora echipa de ambasadori ai sănătății va promova activitățile LILT în teritoriu, oferind informații utile, acționând ca mediatori lingvistici și culturali pentru a facilita comunicarea între personalul medical și pacienți.