România: Femeia care s-a baricadat în casă cu copilul a cedat după 15 ore, autoritățile i-au întocmit dosar penal

Polițiștii brașoveni au reușit în noaptea de luni spre marți, 14 ianuarie 2020, după mai multe ore de negocieri, să o convingă pe femeia care s-a baricadat în casă cu copilul pentru a nu-i fi luat de către tatăl italian să îi lase să intre. Minorul se află acum în grija tatălui, iar femeii i s-a întocmit dosar penal.

Negocierile cu mama copilului de 6 ani au durat 15 ore, scrie ziarul local Brașov Metropolitan, femeia refuzând în tot acest timp să iasă din locuința ei situată în localitatea Ghimbav sau să lase polițiștii și asistenții sociali să intre, baricadându-se astfel cu fiul ei în casă. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Brașov s-au prezentat la locuința femeii înainte de ora 10:00 dimineața alături de tatăl minorului, un cetățean italian care a câștigat custodia într-un tribunal din Italia, pentru a-l lua pe fiul acestuia din îngrijirea mamei. Femeia însă a refuzat sub orice formă să-i dea copilul și s-a baricadat în casă cu acesta, respingând apoi orice dialog cu aceștia.

Locul unde au avut loc negocierile. Foto: brasovmetropolian.ro

La fața locului au fost chemate autoritățile și un negociator specializat din Poliție care avea rolul de a o convinge pe femeie să cedeze de bună voie, în speranța că nu va pune în pericol viața copilului. Polițiștii au decis să evite pătrunderea în locuință prin forță pentru a nu traumatiza copilul, în ciuda faptului că au fost aduși la fața locului mai mulți jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Burebista Brașov, precum și un echipaj de luptători din cadrul Securității pentru Acțiuni Speciale. După 15 ore de negocieri, polițiștii au reușit să o convingă pe mamă să le dea copilul, iar la circa o oră după aceea a ieșit și ea din casă, fiind preluată apoi de o ambulanță.

„În jurul orei 01:30 s-a realizat pătrunderea în interiorul imobilului în condiții de siguranță. Nu au fost înregistrate victime omenești. Copilul și mama sa au fost preluați de către echipajul medical aflat la fața locului și transportați la spital pentru evaluare medicală“, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Brașov, subcomisar Alina Maria Ivan.

Jandarmeria și ambulanța în fața casei unde locuiește femeia. Foto: brasovmetropolian.ro

Femeia se pare că s-a întors cu copilul din Italia în luna decembrie a anului trecut și s-a izolat în locuința ei alături de acesta. Tatăl minorului, căruia îi fusese încredințată custodia copilului de către un tribunal italian, a venit și el în România și a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Brașov cu privire la faptul că femeia refuză să-i dea copilul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din decembrie și până acum asistenții sociali au încercat de trei ori să o convingă pe femeie să renunțe la copil, dar numai după această ultimă tentativă și după ore întregi de negocieri a reușit să rezolve situația. Autoritățile spun că au așteptat peste 15 ore și au încercat să negocieze cu femeia pentru a nu pune în pericol viața copilului de șase ani și jumătate.

„Copilul este clinic sănătos și s-a recomandat consult psihologic/psihiatric de specialitate”, a anunțat DGASPC, specificând că minorul se află acum în grija tatălui său.

„Tatăl a declarat specialiștilor noștri că se va ocupa de creșterea și îngrijirea copilului și că va părăsi România, împreună cu fiul său, în momentul în care situația se va clarifica. DGASPC Brașov va asigura în continuare minorului și tatălui acestuia consiliere de specialitate medico-psiho-socială”, a mai precizat DGASPC.

În ceea ce o privește pe mamă, reprezentanții direcției au anunțat că „mama, însoțită de polițiști, a fost preluată de echipajul medical. Conform informațiilor primite telefonic de la reprezentanții Poliției Ghimbav, femeii i s-a întocmit dosar penal pentru amenințare și lipsire de libertate în mod ilegal”.