România: proiect de lege pentru crearea unui nou număr de urgență care transmite locația în mod automat

Un proiect de lege pus recent în dezbatere publică de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) va crea în România un nou număr pentru urgențe la care apelantul să transmită în mod automat și locația sa.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului, al cărui document a fost publicat în dezbatere publică pe site-ul MCSI, noul număr de telefon pentru urgențe va fi 114 și sunând la acest număr se vor transmite automat datele de localizare a telefonului mobil.

ATENȚIE: Numărul nu este încă disponibil. Pentru a putea fi aplicată și pentru a putea fi creat acest număr de urgență, ordonanța trebuie mai întâi adoptată la Guvern și apoi publicată în Monitorul Oficial.

Numărul pentru urgențe 114 va funcționa în paralel cu numărul de urgență 112, singura diferență fiind că sunând la primul din ele, persoana va transmite autorităților și locația în mod automat. Scopul este acela de a evita tragedii precum cea de la Caracal unde Alexandra Măceșanu, în vârstă de numai 15, ani a fost ucisă fiindcă autoritățile nu au reușit să afle locația în timp util.

Mesajele care conțin informații de localizare a telefonului se vor trimite automat către numărul unic 114, fără ca deținătorul telefonului să fie nevoit să facă ceva, iar costurile legate de transmiterea acestor mesaje vor fi suportate de către operatorii de telefonie mobilă, nu de proprietarul telefonului. Această propunere legislativă are scopul de a îmbunătăți modul în care informațiile de localizare a telefoanelor care apelează serviciile de urgență și totodată creșterea gradului de precizie a localizării persoanelor aflate în situații critice sau de urgență.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În prezent, pe lângă numărul unic de urgență 112, în țara noastră funcționează și numărul unic 113, număr la care se persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot transmite mesaje text (SMS) serviciilor de urgență.

Citește și:

@rotalianul