Românii din diaspora răspund Ministrului de Finanțe: „Vom cere azil politic în străinătate, în România s-a instaurat din nou comunismul”

Declarația Ministrului de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici, care propune limitarea dreptului de muncă în străinătate la un permis pe o perioadă de numai 5 ani pentru o singură țară, a stârnit multe reacții din partea românilor din diaspora.

Prezent la dezbaterea organizată la Parlament, ministrul a susţinut că, o zonă a Europei devine tot mai săracă, în timp ce alta devine mai bogată, în urma contribuției aduse de lucrători, aşa că ar trebui limitat dreptul de a munci liber unde fiecare dorește.

Ministrul Teodorovici precizează: „Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştrii de finanţe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată.” Soluția Ministrului de Finanțe ar fi ca cetățenii români să nu mai poposească ani îndelungați pe teritoriul unui stat ca lucrători, ci să migreze din țară în țară, în căutarea unui loc de muncă. Românii deja stabiliți peste hotare de ani buni, găsesc această idee absurdă și desprinsă din ideologia comunistă, a îngrădirii dreptului la libertatea de a alege locul unde să trăiești și să muncești.

Redăm mai jos câteva dintre opiniile și comentariile românilor din străinătate, făcute pe paginile personale sau grupurile de pe Facebook unde aceștia s-au reunit: 

Camelia: „Românii din diaspora propun să se schimbe toată clasa politică din 5 în 5 ani, fără a mai avea dreptul să candideze din nou.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Petre: „O fi domnul ăsta ministru un coleg mai mic de-al lui Iliescu cu studii la sovietici? Deci dacă unul pleacă din țara lui – și nu cred că o face cu plăcere!- nu are dreptul să fie stabil nicicând, după părerea acestui geniu?!”

Elena: „Cerem azil politic în străinătate. În România s-a instaurat din nou comunismul!”

Luiza: „Nu e destul că ne-au făcut să mergem la mii de kilometri de casă, acum vor să ne mai mute și dintr-un loc în altul?

Felicia: „Mulți români care trăiesc în străinătate sunt plecați la muncă împreună cu familia. Copiii merg la școală si sunt integrați în comunitățile din care fac parte, cu ei ce ce facem? 5 ani într-o țară, alți 5 în altă țară? Cum vor studia copiii noștri?”

Aurica: „Faceți locuri de muncă în România și salarii decente și pe urmă deschideți gura. Și gândiți atunci când vorbiți, nu spuneți prostii, nu suntem sclavii voștri sau proprietatea voastră. La ce ne oferiți voi acum în România suntem dispuși să renunțăm și la cetățenia română. Să rămână numai hoții care conduc țara, până nu vor mai avea ce fura!”

Pe profilul său de Facebook, Cristian Gaiță, român stabilit în Italia, fost jurnalist la Adevărul, scrie:

«Mă perplexează înhăitarea și îndârjirea cu care actualul guvern încearcă să limiteze drepturile diasporenilor, să stoarcă de la ei ceva, să îi atingă în oricare fel. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, are în minte să limiteze dreptul de muncă al românilor, deci implicit prezența în alte țări, la cinci ani: „permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. […] Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă.”
Cu alte cuvinte, nu poți deveni imigrant definitiv într-o țară, dacă tot te-ai pus pe drumuri, apăi pe drumuri să stai toată viața. Care-i motivația, în mintea lui: „cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată”. Deci individului, deși ministru de Finanțe, îi scapă aspecte elementare: crearea de locuri de muncă, atragerea de investiții, dezvoltarea zonelor astfel încât lumea să își dorească să trăiască în ele etc. Că de aia o zonă devine săracă sau bogată, pentru că se dezvoltă sau nu, atrage sau nu forță de muncă, implicit consum, implicit investiții. E un cerc vicios. Degeaba forțezi un om să stea la Pașcani, Iași sau Focșani, prin limitarea dreptului la liberă circulație și la muncă, dacă tu, ca stat, nu faci niciun efort să dezvolți zona, să o faci competitivă cu ce vede omul în restul lumii civilizate… Milogul vrea ca toate zonele să fie egale, implicit, că nu-i cinstit ca unii să se dezvolte și alții, puturoși-hoți-incompetenți-bipenali să rămână săraci.
Asta vine după ce în ultima vreme ANAF își stoarce toți creierii să mai găsească vreo modalitate de a mulge, abuziv și mioritic, Diaspora românească, măcar printr-o amendă, dacă nu poate altfel.»