Românii, pe primul loc în Italia printre străini la cumpăratul unei locuințe proprii

Tot mai mulți români își cumpără o locuință proprie în Italia, relatează Finanza.com după datele puse la dipsoziție de Facile.it și Mutui.it. Cererile străinilor pentru credite ipotecare au crescut în primele zece luni ale anului 2018, iar pe primul loc la cei care fac demersuri în acest sens sunt cetățenii români, urmați de albanezi și moldoveni. În același timp, însă, valoarea sumei acordate și valoarea proprietăților scade.

În primele zece luni ale anului 2018, procentul cererilor creditelor ipotecare ale cetățenilor străini a reprezentat aproape 12% din total, o creștere de aproximativ două puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2017, când cifra a fost mai mică de 10%.

Urmărind îndeaproape solicitările, se constată că 35% provin de la solicitanți din țări non-europene. Primele trei poziții din clasamentul individual al naționalităților rămân neschimbate față de 2017; cele mai multe cereri sunt ale cetățenilor originari din România, cu 22%, urmați de cei din Albania (12%) și Moldova (7%).

Curios este că în ciuda numărului mare de membri ai comunității chineze din Italia, cetățenii proveniți din Republica Populară Chineză sunt doar pe locul al 19-lea în cererea de ipoteci pentru bunuri imobiliare.

Este necesar să se țină cont de faptul că, deși nu există proceduri diferite pentru debitorii aspiranți de cetățenie străină, unele instituții de credit italiene consideră că reședința în Italia este un element fundamental pentru furnizarea împrumutului și în unele cazuri pot necesita, de asemenea, o perioadă minimă de ședere în peninsulă care poate varia între doi și cinci ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI