”Sclavii ouălor Kinder” – 26 de cenți pe oră pentru copiii și adulții care asamblează faimoasele surprize din ouăle de ciocolată.

The Sun, renumitul ziar britanic, a publicat luni, 21 noiembrie, 2016, un articol cu titlul “Sclavii ouălor Kinder” scris în urma unei investigații făcute în România de jurnalistul englez Nick Parker în care prezenta condițiile inumane în care surprizele din faimoasele ouă Kinder, produse de firma italiană Ferrero, sunt asamblate în România, mai exact în Tășnad, Satu Mare.

Ancheta jurnalistului britanic avea ca scop denunțarea condițiilor în care colosul dulciurilor Ferrero produce ouăle Kinder în România și cât de puțin sunt plătiți muncitorii români dar și faptul că, în acest proces, sunt exploatați minori de la 6 ani în sus.

Sursă foto: The Sun

”Copii de 6 ani sunt plătiți 26 de cenți pe oră pentru a lucra ca sclavii la asamblarea surprizelor, în timp ce familiile lor muncesc schimburi de 13 ore pentru a crea jucăriile din ouăle Kinder”, scrie mare și clar ziarul The Sun, adăugând și fotografii cu familia Juri lucrând la acestea, familie pe care jurnalistul a contactat-o pentru a prelua o mărturie despre condițiile în care vin asamblate aceste jucării.

Familia Juri este alcătuită din patru persoane: Christian Juri (40 de ani), soția sa Timea (30 de ani) și cei 3 copii ai lor, Patrick (11 ani) și cele două fetițe Hannah și Tamara de doar 6 anișori.

Sursă foto: The Sun

”Surpizele Kinder sunt asamblate în condiții inacceptabile de igienă ca, mai apoi, să ajungă în interiorul dulciurilor produse de faimoasa companie Ferrero”, scrie Parker.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

”Familiile lucrează în propriile lor case unde condițiile de lucru sunt dure și nu există controale asupra igienei mediului de lucru”

 

Sursă foto: The Sun

O altă muncitoare contactată de Parker este Felicia Indrea, 49 de ani. Ea a declarat pentru The Sun: ”uneori cred că o voi lua razna făcând munca asta – văd jucăriile astea și noaptea, în vise. Sunt plătită foarte rău dar nu prea am de ales”. Felicia are mâinile tocite, la propriu, de atâta muncă. Ca Felicia și ca familia Juri, mai sunt mulți alții, ziarul britanic dând chiar mai multe nume în articolul său.

Familiile de muncitori care asamblează ouăle sunt aprovizionate cu materiale de o firmă pe nume Prolegis, care are un contract cu firma Romexa S.A., scrie ziarul britanic.

Abordați de jurnalistul de la The Sun chiar în fața fabricii lor, un supraveghetor a fugit și a închis fabrica de urgență. La numai o oră după, un taxi a ajuns la casa familiei Juri cerându-le să predea toate materialele Kinder și produsele ambalate, relatează în articol Nick Parker.

Firma Prolegis, cu 130 de angajați doar, a facturat peste 700.000 de euro anul trecut, șeful fabricii, Marcel Bronț declarând: ”Noi nu dăm materiale de asamblat nimănui din afara fabricii. Acele jucării au fost primite din altă parte,”, făcând referire la familiile contactate de Nick Parker și echipa sa. Același lucru a fost declarat și de proprietarul fabricii, Adi Nemeș.

Romexa S.A., firma cu care Prolegis are contract, și care deține și un mall în România, are doar opt angajați înregistrați cu acte, însă firma a facturat peste 4.2 miloane de euro în 2015.

Compania Ferrero a comunicat, în acest sens, că firmele Romexa și Prolegis au trecut cu bine de o inspecție avută în mai și că nu s-au găsit neregularități, însă vor investiga aceste noi acuzații și se vor asigura că toate firmele cu care lucrează respectă Codul de Conduită impus de aceasta.

Noi, între timp, ne întrebăm ce fac instituțiile statului din România în acest sens și ce fel de inspecție a fost făcută în luna mai, la cele două firme, de nu s-au descoperit aceste lucruri? Dar, cel mai tare, ne apasă întrebarea: ce fac politicienii noștri în acest sens?

Tocmai ieri, Organizația Salvați Copii din România lansa campania ”Votează pentru copii” , campanie care-și propune să sensibilizeze lumea în ce privește drepturile copiilor tocmai prin a vota persoane responsabile la conducerea statului și care, sperăm noi, să fie susținută de cât mai mulți români.