Situația din România, dezbătută în Parlamentul European: „Românii merită să trăiască într-o societate fără corupție.”

Situația din România a fost dezbătută în joi dimineața, 2 februarie, 2017, în Parlamentul European.

Comisia Europeană a cerut Guvernului României să reevalueze ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, precum și proiectul de lege privind grațierea, apreciind că este “îngrijorător” ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, relatează Agerpres.

Dezbaterea a fost deschisă de o declarație a Comisiei Europene susținută de Frans Timmermans, prim-vicepreședintele CE:

“În ultimii 28 de ani, într-un fel sau altul, am urmărit evoluțiile din România. Dacă vedem progresele făcute în această perioadă, nu putem decât să fim impresionați de forța voinței poporului român să devină o democrație europeană funcțională”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în dezbaterea din plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles.

El a spus că progresele României sunt evidențiate în raportul pe justiție din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decât un pas înapoi în lupta anti-corupție, cer Guvernului României să reanalizeze.  Lăsați magistrații să își termine treaba. Această legislație poate afecta utilizarea fondurilor UE în România. Nu o luați pe calea greșită. România mai are un pic să scape de corupție, vă rog, nu o luați pe un alt drum”, le-a transmis Timmermans guvernanților de la București.

„Fac apel la guvern să reevalueze ceea ce a făcut”, a spus Timmermans, în dezbaterea din plenul Parlamentului European pe tema situației din România, organizată la cererea delegației române din Partidul Popular European (PPE).

„România merită politicieni și guverne care sprijină lupta împotriva corupției”, a subliniat el.

Timmermans a apreciat de asemenea că prin măsurile luate de executivul de la București ar putea fi afectate și fondurile europene alocate României.

El a mai cerut Guvernului României „să nu întoarcă spatele evoluției” din ultimii ani, să nu facă „pași în direcția opusă” și să continue pe calea luptei împotriva corupției, „chiar dacă este dureros”.

Românii merită să trăiască într-o societate fără corupție”, a mai spus prim-vicepreședintele CE.

„A fi membru în Uniunea Europeană nu înseamnă doar să primeşti ajutoare financiare, trebuie să respecţi şi un set de valori şi să le pui în aplicare“, a subliniat europarlamentarul Esteban Gonzales Pons.

Singurul lucru pe care Parlamentul European poate să îl facă – şi trebuie să îl facă – e să ceară acestui guvern, până pe 9 februarie, să revoce, tot prin OUG, acea OUG care modifică Codurile penale”, a spus europarlamentarul Monica Macovei, în plen.

„Această OUG este realizată în acord cu prevederile Constituţiei României. Da, drepturile în România sunt un lux pentru că CCR a consacrat faptul că se fac abuzuri. Statul român este motivat să lupte împotriva corupţiei, dar bătălia corupţiei nu înseamnă justiţie selectivă, justiţie abuzivă”, a declarat europarlamentarul Norica Nicolai.

Distribuie acest articol