Șofer român infectat cu coronavirus, exemplu de responsabilitate în Italia. „Au zis că nu am virusul, dar eu m-am autoizolat”

Un șofer român de TIR este primul rezident din localitatea italiană Gela, provincia Caltanissetta din Sicilia, care a fost diagnosticat pozitiv la testul pentru noul coronavirus și este lăudat de presa și de autoritățile locale pentru simțul de răspundere de care a dat dovadă încă din primele clipe în care a înțeles că are simptomele specifice bolii COVID-19. Chiar și atunci când medicii i-au spus că nu este infectat și că se poate întoarce acasă, la soție și copii, bărbatul român a decis să aleagă autoizolarea și să aștepte rezultatul testului care în cele din urmă a ieșit pozitiv.

Dificultățile prin care a trecut conaționalul nostru din momentul în care și-a dat seama că are simptomele infectării cu virusul Sars-COV-2 și până în prezent sunt relatate într-un reportaj al televiziunii locale Rete Chiara. Reporterii italieni au decis să-i protejeze identitatea conaționalului nostru și l-au numit în materialul video prezentat „Iosif” (Giuseppe în italiană), având în vedere că după confirmarea diagnosticului și anunțul făcut de primarul localității au circulat unele informații false despre el că ar fi ținut o petrecere, conștient fiind că era contaminat. Pe rețelele de socializare localnicii au început chiar să-l insulte și să-i dorească moartea în urma acestor zvonuri.

Iosif locuiește cu soția și copiii săi la Gela, unde este rezident de circa 15 ani și de 14 ani lucrează ca șofer pentru o firmă de transport din zonă. Pe data de 8 martie, românul nostru a fost trimis în nordul Italiei pentru a efectua diferite transporturi de marfă și când se întorcea spre casă, în după o săptămână departe de familie, a început să simtă temperatura corpului mai înaltă decât de obicei.

„Mă întorceam dintr-o cursă efectuată în zona Treviso și Mantova, în nordul Italiei. Când m-am întors din cursă, sâmbătă seara, 14 martie, l-am sunat pe angajatorul meu și i-am spus că simt temperatura puțin ridicată, fiindcă eu m-am informat mereu despre această situație, cum se manifestă, ce înseamnă”, spune șoferul român care suspecta atunci că ar fi fost contaminat cu noul coronavirus.

Iosif așadar a decis să nu se întoarcă acasă la soția și copii lui fiindcă nu voia să le pună sănătatea în pericol și a cerut astfel ajutorul angajatorului său care, din fericire, n-a stat deloc pe gânduri și i-a dat românului nostru cheile de la casa sa de vară din satul Manfria pentru a se autoizola acolo.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„A venit din nordul Italiei, ne-a avertizat că avea simptome, spunându-ne că nu avea intenție să meargă acasă, la soția și copiii lui, ca măsură de precauție. Noi i-am făcut pe plac, fiindcă așa este corect. Așadar el, de când s-a întors din cursă, nu a avut contact cu nimeni”, a declarat pentru sursa citată patronul societății Autotrasporti Sciagura Liborio & Figli Srl unde lucrează românul nostru.

Din acel moment însă aventura lui Iosif abia a început, mai întâi luptându-se, figurat vorbind, cu febra care urca și scădea mereu, dar și cu operatorii de la 118, de pe ambulanță, cei de la numărul verde 1500 sau la medicul de familie.

„Am început să sun la numărul verde, nu mi-au răspuns. Am sunat la numărul 118, mi-au spus să mă duc acasă liniștit că nu am nimic. Eu le-am spus că am copiii, am soția care mă așteaptă acasă și nimic… Apoi am sunat din nou la 112, mi-au spus același lucru: «du-te acasă, de ce mai stai încă acolo?». Le-am zis că nu pot să plec și am rămas aici, în casa asta de vacanță. Nu am vrut să mă întorc acasă mai mult pentru familie, așa că m-am autoizolat”, a mai povestit bărbatul român.

„Duminică (15 martie – n.r.) am încercat să-l sun și pe medicul de familie și nu mi-a răspuns, mi-a răspuns abia luni dimineața și mi-a zis să iau un Paracetamol când am temperatură mai mare de 38-39 de grade. Apoi, marți, m-am simțit puțin mai rău, a venit o ambulanță de la Gela, mi-au făcut un control și m-au dus la spitalul din Caltanissetta. Odată ajuns acolo, mi-au făcut toate verificările la plămâni, chestii, mi-au făcut și testul cu tampon”, a mai adăugat conaționalul nostru.

- Continuarea după publicitate -

Și la spitalul Sant’Elia din Caltanissetta medicii i-au spus de asemenea șoferului român că nu este infectat și că se poate întoarce liniștit acasă, dar ambulanța care l-a adus la spital inițial nu mai era disponibilă și trebuia să se descurce singur.

„Mi-au spus că sunt bine, că nu am coronavirus și că pot chema pe cineva să mă ducă acasă deoarece ambulanța plecase. Eu am sunat șefii, aceștia au venit cu două mașini și mi-au lăsat una în fața spitalului. Eu am luat-o, iar ei au plecat cu cealaltă mașină”, și-a amintit Iosif.

Românul nostru însă a dat dovadă încă o dată de un simț civic și al responsabilității foarte mare față de cei dragi și cei din jurul său și, în loc să se întoarcă acasă, s-a dus din nou la casa de vacanță pentru a sta în continuare în carantină. Lucru care s-a dovedit a fi mai mult decât înțelept, având în vedere că după 48 de ore a fost anunțat de la spital că rezultatul testului i-a ieșit pozitiv.

„Am stat mereu singur. Nu am avut contact cu nimeni de când m-am întors, familia nu mi-am mai văzut-o din data de 8 martie”, a mai precizat românul nostru.

Aventura lui Iosif însă nu s-a terminat aici, fiindcă în data de 20 martie primarul din Gela, Lucio Greco, a anunțat că în localitate a fost confirmat primul caz de infecție cu noul coronavirus, iar informațiile false despre românul nostru nu au întârziat să apară. Pe WhatsApp au început să circule unele înregistrări audio în care șoferul român era acuzat că ar fi organizat o petrecere cu alte 14 persoane chiar în timp ce se afla în carantină, conștient fiind că este infectat. Afirmații complet false, așa cum se confirmă și în reportajul video publicat de televiziunea locală.

„Chestiile astea pe care le-am auzit… «românii nenorociți», așa și pe dincolo, m-au supărat prea tare… Eu stau de mulți ani aici, la Gela, sunt 14 ani de când lucrez cu ei (firma de transport – n.r.) și probleme nu am avut cu nimeni niciodată”, a mai spus Iosif.

Dezamăgiți de aceste informații false au fost de asemenea și patronii firmei de transport care au angajat un avocat pentru a se ocupa, din punct de vedere legal, de cei care le-au răspândit.

„El este izolat, nu este nimeni cu el. Este singur, deci nu există niciun pericol. Toate prostiile pe care le-au spus despre el sunt lucruri care pe noi ne întristează deoarece suntem oameni care ne aflăm în prima linie, muncim pentru a efectua transporturile necesare și va fi un denunț pentru aceste informații false. I-au spus că este un bastard, că trebuie să moară, fiindcă ar fi organizat o petrecere, informații fără niciun fundament. Au răspândit doar lucruri false și fără niciun sens”, a adăugat proprietarul firmei de transport.

Între timp românul nostru luptă în continuare cu febra, dar starea sa de sănătate nu este gravă, iar medicii sunt optimiști în privința lui.  Iar soția, copiii și toți cei din jurul lor sunt sănătoși acum datorită simțului ridicat de răspundere de care a dat dovadă refuzând orice contact cu alte persoane și cu cei dragi, în ciuda faptului că este nevoit să stea departe de familia lui săptămâni întregi.

„Dacă era altul în locul lui, la ora asta v-ar fi infectat pe voi, pe noi, soția lui, ar fi infectat cine știe câte persoane. Este într-adevăr o persoană pe care să o admiri și este un foarte bun lucrător, probabil foarte puțini mai sunt ca el (…) Dacă toate persoanele ar fi ca el, lumea ar fi salvată, sincer”, a ținut să mai precizeze patronul firmei de transport.

@rotalianul