Sportivă româncă din Italia la Cupa Mondială de Twirling 2023. Alexandra are nevoie de susținere financiară

Alexandra Bucătaru, o tânără româncă în vârstă de 17 ani, rezidentă la Venegono Superiore, în provincia Varese, a fost selecționată în echipa Italiei de „twirling”, pentru a participa în luna august a acestui an la Cupa Mondială 2023, concurs care va avea loc la Liverpool, în Anglia, dar pentru că nu are încă cetățenia italiană tânăra va putea concura doar la exercițiu individual.

Pentru a putea participa, va trebui să semneze un document care atestă că dorește să reprezinte Italia și, în cazul în care ar trebui să se nască vreodată o federație românească de twirling, Alexandra nu o va putea reprezenta.

Twirling-ul este o disciplină tehnico-combinatoare care pune în valoare factorii fizici individuali, evidențiind aspectul estetic al mișcării. Combină mișcări tipice dansului, gimnasticii ritmice și artistice, cu folosirea unui baston care este aruncat în aer sau rotit pe corp.

photo_2023-03-28_10-44-55
Alexandra Bucătaru. Sursa foto: arhiva personală

Fiind un sport puțin cunoscut chiar și în Italia, nu are susținere financiară. Familia sportivei Alexandra Bucătaru va trebui să suporte toate cheltuielile pentru a putea participa în august la Cupa Mondială de Twirling 2023, în jur de 1.500 euro, fapt care a determinat alte atlete să renunțe la acest concurs.

Alexandra a început să practice gimnastica ritmică la vârsta de 5 ani, în orașul ei natal, Venegono și twirling la vârsta de 8 ani în echipa Locate Varesino.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din motive personale, ea s-a mutat în actuala echipă Tradate la vârsta de 12 ani. Ea a ales acest sport datorită combinației dintre gimnastică și dans, cu folosirea unui instrument nou și distractiv, bastonul.

De-a lungul anilor, Alexandra Bucătaru a urcat pe multe podiumuri de la concursuri regionale și naționale, având ocazia să concureze în Serie A.

photo_2023-03-28_10-41-16
Alexandra Bucătaru. Sursa foto: arhiva personală

Tânăra sportivă a obținut medalia de argint la exercițiul pereche alături de Gaia Martegani, titlul de campioană regională cu echipa formată din cinci fete, mai multe medalii la simplu și titlul național cu echipa formată din 14 fete, dintre care cea mai tânără a fost chiar sora ei, reușind astfel să câștige un titlu național la vârsta de 8 ani.

În ultimul an, Alexandra a reușit să obțină titlul de aur regional și național cu exercițiul X-Strutting, în decembrie 2022, fapt care a determinat selecționarea ei în echipa Italiei pentru a participa la Cupa Mondială din august 2023, la Liverpool, în Anglia. Sportiva a fost selectată și pentru campionatul mondial cu exercițiul de echipă.

photo_2023-03-28_10-41-48
Alexandra Bucătaru. Sursa foto: arhiva personală

Mama Alexandrei ne-a declarat:

„Pentru noi și pentru întreaga echipă, inclusiv pentru antrenoarea Silvia Grasselli, această veste a fost o bucurie imensă. Din păcate însă, am primit și vestea că fiica noastră nu va putea concura cu echipa ei pentru că nu are cetățenie italiană. Împreună cu antrenorul și cu tot ajutorul posibil, am contactat instituțiile care să ne permită să facilităm obținerea cetățeniei într-un mod extraordinar pentru acest meci de importanță națională, dar până la acest moment nu i se permite Alexandrei să participe la Cupa Mondială cu echipa. Din fericire va putea participa la exercițiu individual, cu condiția să semneze un document care să confirme că dorește să reprezinte Italia și, în cazul în care ar trebui să se nască vreodată o federație românească de twirling, Alexandra nu o va putea reprezenta.”

Chiar și în aceste condiții, tânăra sportivă și echipa ei sunt foarte încântate că Alexandra a fost selecționată să participe la Cupa Mondială și își doresc ca aceasta să aibă un succes deosebit la acest concurs. Dificultățile economice pe care le întâmpină familia sportivei rămân însă o problemă majoră, de aceea părinții își doresc să găsească un sponsor care să o susțină în continuare pe parcursul ei sportiv.

În concluzie, Bucătaru Alexandra este un exemplu de determinare și pasiune. Deși întâmpină dificultăți economice și administrative, ea a reușit să obțină rezultate remarcabile în sportul de performanță și a adus un bun renume comunității românești din Italia.