Străinii din Italia au contribuit cu 4 miliarde de euro la bugetul de stat din 2020. „Comunitatea românească e cea mai numeroasă”

„În Italia există o mică armată de contribuabilii, de peste 2,3 milioane de muncitori, badante, zidari, comercianți, care anul trecut a declarat un venit de 30,3 miliarde de euro. Este armata muncitorilor străini”, scrie miercuri, 30 iunie 2021, ziarul italian La Repubblica.

Potrivit sursei citate, care prezintă rezultatele unei ample analize asupra impactului fiscal al imigrației în Italia, efectuată de Fondazione Leone Moressa, lucrătorii străini din această țară au contribuit cu 4 miliarde de euro la bugetul de stat în 2020, exact suma care a fost alocată de guvern pentru a „vindeca Italia” (decretul „Cura Italia”) sau pentru a relansa-o (decretul „Rilancio”).

Datele adunate de fundația italiană arată că în Italia se regăsesc 4,2 milioane de persoane născute în străinătate și au avut anul trecut venituri în valoare de 60,2 miliarde de euro, vărsând în contribuții la stat 9 miliarde de euro în total.

Limitându-ne, însă, numai la persoanele de naționalitate străină, deci care nu dețin cetățenia italiană, acestea sunt 2,3 milioane în total și venitul total al acestora se ridică la 30,3 miliarde de euro, cu o contribuție la bugetul de stat al Italiei, în 2020, de 4 miliarde de euro.

Jumătate din contribuabilii străini sunt rezidenți în numai 4 regiuni din Italia, mai precizează sursa citată, fiind vorba de Lombardia, Emilia-Romagna, Veneto și Lazio.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe primul loc printre contribuabilii de naționalitate străină din Italia sunt cetățenii români, subliniază presa italiană, cu un total de 635 000 de lucrători.

Comunitatea noastră este urmată de cea albaneză, cu 162 000 de contribuabili și de cea chineză – 149 000.

Media anuală a veniturilor unui cetățean străin din Italia se ridică la 14 680 de euro, se mai arată în analiză. Cu aproape 8 000 de euro mai mică decât media anuală a unui contribuabil italian.