Sugestii utile „badantelor” din Italia care își încep activitatea la un nou loc de muncă

Potrivit Organizației Mondiale a Muncii, Italia se numără, alături de Spania și Franța, printre țările cu cel mai ridicat număr de îngrijitoare de bătrâni din Europa. Italia are una dintre populațiile cu cea mai înaintată vârstă din lume, iar procesul de îmbătrânire al societății continuă. Pe de altă parte, sistemul social public nu a fost gândit în așa fel încât să acopere îngrijirea costisitoare a bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități în propriile locuințe, de aceea se apelează la ajutorul îngrijitoarelor la domiciliu, printre ele numărându-se și foarte multe femei românce.

Drepturile și îndatoririle lucrătorilor din sectorul casnic (îngrijitoare, menajere, bone, bucătărese, majordomi etc) sunt stipulate în Contratto Collettivo Nazionale del Lavoro Domestico, dar de foarte multe ori aceste drepturi nu sunt respectate și multe femei ajung să fie exploatate de familiile unde aleg să lucreze.

Petra Iosub, trăiește la Florența de foarte mulți ani și este administratoarea grupului Facebook „Colf e badanti” (Menajere și îngrijitoare). Ea pune la dispoziția celor interesate o serie de sugestii utile atunci când lucrătoarea se prezintă la un interviu pentru un post de muncă în sectorul casnic.

Redăm mai jos recomadările publicate în grupul Facebook, Colf e badanti:

Înainte de a începe activitatea la noul loc de muncă cereți întotdeauna să vorbiți cu cineva dintre rudele persoanei de care veți avea grijă (fii, nepoți, surori, frați etc.)

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cereți informații mai întâi despre patologia persoanei pe care urmează să o asistați, despre terapia medicamentoasă, despre autonomia sau nu a persoanei pe care urmează să o îngrijiți.

Cereți informații despre numărul de persoane care locuiesc în casă și pentru care va trebui să prestați asistență și servicii conexe.

Cereți să vedeti locuința în care vă veți desfășura activitatea, precum și persoana pe care urmează să o asistați. Se știe că unii familiari ascund faptul că va trebui să locuiți într- o casă mare, a cărei ordine și curățenie va intra tot în atribuțiile voastre.

Cereți să vi se specifice clar, în scris, care vă vor fi îndatoririle la noul loc de muncă. Acestea, împreună cu orarul zilnic de lucru trebuie să se regăsească scrise și în contractul vostru de muncă.

Abia după ce ați văzut cum se prezintă situația la fața locului vă puteți negocia salariul, respectând desigur tarifele stabilite de sindicatele de sector.

Chiar dacă contractul național prevede o retribuție orară care nu este calculată pe un număr de persoane asistate, când aveți de asistat două persoane sau mai multe negociați întotdeauna de la început salariul și cereți un supliment (superminimo) pentru fiecare persoană asistată în plus. Știu că există „badante” care asistă două – trei persoane și este bine să se știe că au și această posibilitate.

Fiți ferme și determinate când vă negociați drepturile și nu vă lăsați intimidate dacă vi se spune că altcineva muncește pe un salariu mai mic. Fiecare acceptă atât cât se valorizează.

Arătati că sunteți informate, că vă cunoașteți drepturile, în cele din urmă veți vedea că se va ajunge la un acord cu viitorul angajator. Acolo unde angajatorul nu acceptă să vă respecte drepturile, treceți mai departe! Sclavia s-a abolit demult și depinde doar de noi dacă vrem ca munca să ne fie respectată la justa ei valoare!

Distribuie acest articol