„Sindromul Italia”, din ce țări se întorc româncele cu depresie. Trei din cinci femei care îngrijesc bătrâni suferă de această patologie

Alertă din partea medicilor psihiatri români, trei din cinci femei care îngrijesc bătrâni în Italia intră în depresie severă, a fost știrea difuzată în România pe canalul național de televiziune, marți, 5 februarie. Femeile care se întorc acasă cu depresie provin în general din Italia, Spania și Belgia.

Avertismentul vine chiar din partea medicilor de specialitate, afirmă postul de televiziune TVR. Medicii sunt îngrijorați fiindcă anul trecut, în Iași s-a înregistrat cel mai mare număr de paciente cu această afecţiune, aproape 300. Practic, nu este săptămână în care cel puțin o femeie cu această boală să nu vină la spital într-o stare psihică extrem de gravă.

Cazurile nu sunt numai din Italia, sunt și persoane care se întorc din Spania și Belgia cu acest diagnostic

Însă, poveştile sunt aproape mereu trase la indigo. Mii de românce sunt mânate de dorinţa de a câştiga bani şi pleacă în Peninsulă, iar unele se întorc acasă epuizate şi cu depresii grave.

În anul 2007, Elena Ficioru a schimbat locul de muncă dintr-o pizzerie din Iași cu cel de îngrijitoare a două bătrâne ce locuiau împreună lângă Torino. Fără pregătire medicală, fără să cunoască limba italiană, cu dor de casă și de fiica ei, Elena a îndurat munca epuizantă fără zile libere și comportamentul nu tocmai amabil al celor două femei pe care le îngrijea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A încercat să suporte totul pentru 750 de euro câștigați lunar. După câțiva ani și mai multe slujbe de îngrijitoare, femeia a început să se simtă din ce în ce mai rău, fizic și emoțional.

La Iași, a aflat că depresia ei se numește „Sindromul Italia” și nu este singura care suferă de ea.

În 2018, la Institutul Socola din Iași s-au înregistrat peste 300 de cazuri, cel mai mare număr de până acum.

Ce este „Sindromul Italia”

Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi arată că „Sindromul Italia” se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă.

Conform psihiatrilor, aceste femei nu reuşesc să se adapteze în noua ţară şi astfel ajung în spitale cu depresie sau psihoze delirante. Victimele trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate şi au senzaţia că cineva chiar încearcă să le ucidă. În alte cazuri, femeile ajung să sufere de „Sindromul Italia” după ce îşi pierd locul de muncă din străinătate.

„De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale şi de somn sau modificări de apetit. De asemenea, femeile se simt foarte obosite şi li se pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cea mai banală activitate. Ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoţii, despre o «goliciune» interioară şi despre senzaţia unei apăsări permanente în piept”, a declarat Prof. Dr. Roxana Chiriţă, director medical în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Distribuie acest articol