Trei români, despăgubiți în Italia cu 120.000 de euro. Au fost închiși pe nedrept timp de peste 100 de zile

Într-un caz de justiție cu întârziere, dar în cele din urmă respectată, trei cetățeni români – P. L. , R. M. , V. C. N. – au primit compensații considerabile după ce au fost încarcerați în Italia pe nedrept pentru o perioadă de peste 100 de zile.

Mai exact, se relatează pe site-ul Cosenza Channel, în toamna anului 2010, aceștia au fost arestați în contextul unei violențe care a avut loc în localitatea Corigliano Rossano, provincia Cosenza din Calabria.

Deși cei trei români și-au declarat nevinovăția încă de la început și au colaborat cu autoritățile, oferindu-le, inclusiv, numele presupușilor agresori, au fost totuși închiși pe baza acuzațiilor formulate de Parchetul din Rossano, deși nu existau dovezi concludente care să susțină aceste afirmații.

Situația a fost complicată de faptul că unul dintre cei trei români nu vorbea limba italiană, iar comunicarea cu forțele de ordine a fost dificilă.

El a încercat să explice că a fost victima unei agresiuni comise de aproximativ douăzeci de conaționali, în cadrul căreia și soția sa, gravidă la acea vreme, a fost rănită.

Cauza a fost condusă la vremea respectivă de procurorul Paolo Remer, care, ironic, a fost destituit din magistratură trei ani mai târziu, pentru un caz de pedopornografie.

Remer a insistat că cei trei bărbați au fost participanți activi la incident, în ciuda colaborării lor extinse cu anchetatorii.

La momentul respectiv, avocatul apărării, Michelangelo Russo, a solicitat un proces probatoriu, subliniind faptul că nu existau dovezi suficiente pentru a susține acuzațiile.

Cu toate acestea, procurorul a respins cererea și a solicitat un proces imediat în ianuarie 2011, deși faptele nu fuseseră deloc clarificate.

Russo a argumentat că, dacă cazul ar fi fost închis în timpul investigațiilor preliminare, statul italian ar fi putut economisi suma de 120.000 de euro, care, în cele din urmă, a fost acordată drept despăgubire celor trei români.

Abia după ani de zile de judecată, cei conaționalii noștri au fost în sfârșit achitați complet și au primit compensațiile economice cuvenite.

- Continuarea după publicitate -
DISTRIBUIE