Un ultim omagiu adus din partea actorilor pentru Tamara Buciuceanu. Înmormântarea va avea loc vineri

Mai mulți actori s-au adunat joi seara, 17 octombrie 2019, la teatrul Bulandra pentru a prezenta un ultim omagiu actriței Tamara Buciuceanu Botez, al cărei sicriu a fost depus în incinta instituției.

Actorii Mihai Constantin, nepotul Tamarei Buciuceanu, Mitică Popescu, Emilia Popescu, Ştefan Bănică Jr, George Ivaşcu, Dan Puric, Şerban Celea, Tudorel Filimon şi Daniela Nane s-au numărat printre cei care au venit să îşi ia rămas bun joi seara de la marea artistă, relatează MEDIAFAX.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al îndrăgitei actrițe a fost așezat pe scena sălii Toma Caragiu și a fost înconjurat de coroane de flori trimise de mai multe persoane și instituții, printre care și Președinția României.

Tamara Buciuceanu Botez a murit marți, 15 octombrie 2019, la spitalul Elias din București, actrița fiind internată acolo la începutul acestei luni din cauza unor probleme cardiace. Vineri, 18 octombrie, la ora 9:30, sicriul cu trupul actriței va fi dus la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, iar ceremonia de înmormântare va avea loc tot vineri, în jurul prânzului, la Cimitirul Sfânta Vineri.

„Mi-am luat rămas bun de la un om care aducea imens de multă bucurie pe scenă. Doamna Tamara Buciuceanu o imensă actriţă, un vârf al istoriei noastre teatrale. Ceea ce se întâmplă astăzi ne întristează. Ea s-a jertfit, a jucat într-o perioadă istorică cumplită, în comunism, în care totul era trist. Să ţineţi minte: marii artişti se jertfesc. Dumnezeu să o binecuvânteze şi să fie alături de marii artişti”, a spus Dan Puric pentru sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„A fost un an teribil pentru teatrul românesc. Florina Cercel, Ducu Darie şi, acum, Tamara Buciuceanu. Îmi amintesc că oamenii plecau cu lacrimi în ochi de la spectacolele ei, se producea acel catharsis”, a declarat actriţa Daniela Nane pentru MEDIAFAX.

„Asta era şi esenţa doamnei Tamara Buciuceanu, regina comediei româneşti: generozitatea fiinţei sale de a spera ca fiecare să-i devină egalul dumneaei. A plecat dintre noi poate omul Tamara, actriţa a rămas şi va fi aici mereu cu reverberanţa celui mai molipsitor râs din lume, în inimile şi sufletele noastre, astăzi însă, atât de triste. Somn uşor, distinsă doamnă a teatrului românesc!”, au fost cuvintele actorului George Ivaşcu.

Născută pe data de 10 august 1929 la Tighina, Tamara Buciuceanu a frecventat cursurile Institutului de Teatru “Vasile Alecsandri” din Iaşi, iar în cel de-al patrulea an de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală unde a absolvit în anul 1952. În anul 1962 actrița s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez care a decedat în anul 1996.

Îndrăgita noastră actriță este una dintre legendele teatrului de comedie, având roluri și în peste 25 de filme, din care amintim: „Titanic vals”, din 1964, „Anecdota”, lansat în 1972, „Domnişoara Nastasia”, din 1976, „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, din 1979, „Alo, aterizează străbunica!…”, din 1981, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Declaraţie de dragoste”, lansat în 1985 sau „Cuibul de viespi”, din 1986, “Nunta mută”, lansat în 2008.

Dintre rolurile interpretate pe scenele marilor teatre din București, actrița este renumită pentru „Dimineaţă pierdută”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Doctor fără voie”, „Aşteptând la arlechin”, „Domnişoara Nastasia”, „Mamouret” şi „Cumetrele”. De neuitat este însă personajul Coana Chirița căreia i-a dat glas pe scena Teatrului Național din Iași.

Cariera din teatru a fost dublată de cea din televiziune, Tamara Buciuceanu realizând apariţii memorabile, incluse în programele de divertisment. Totodată, a apărut în două episoade din serialul “Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan şi lansat în luna martie a anului 1977.

A primit de-a lungul carierei sale 20 de premii pentru interpretare, printre care „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, la gala Academiei Române pe anul 2011, precum şi distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată şi la Transilvania International Film Festival (TIFF) de la Cluj-Napoca, iar, în 2014, a primit însemnele Ordinului Coroana României în grad de Ofiţer din partea Casei regale. În 2011, actriţa a primit o stea pe Walk of Fame – Aleea celebrităţilor din Bucureşti.

Riguros documentată şi realizată pe baza a numeroase interviuri cu Tamara Buciuceanu-Botez, precum şi cu prieteni şi colegi de scenă ai artistei, în 2013, a fost lansat volumul „Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei”, de Bogdana Darie. Cartea prezintă viaţa şi evoluţia profesională a uneia dintre cele mari actriţe a teatrului, operetei şi cinematografiei româneşti.

Te-ar mai putea interesa și:

Distribuie acest articol