Vaccinarea obligatorie în Italia a persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani și alte măsuri pe plan intern

Începând cu data de 15 februarie 2022, se introduce în Italia obligația vaccinării pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 50 de ani.

Obligația se aplică tuturor persoanelor care au vârsta de peste 50 de ani (inclusiv persoanelor care vor împlini această vârstă până la data de 15 iunie a.c.) și care au reședința în Italia (cetățeni ai statelor membre UE și ai statelor terțe).

Începând cu data de 1 februarie 2022, se extinde obligativitatea certificatului verde simplu pentru accesul în instituții publice, servicii poștale, bancare și financiare, activități comerciale.

Începând cu 1 februarie 2022, valabilitatea certificatului verde de vaccinare se reduce de la 9 la 6 luni. Totodată, prin ordin al ministrului sănătății, perioada minimă de administrare a celei de-a treia doze va fi redusă de la 5 la 4 luni de la finalizarea schemei de vaccinare.

Până la încetarea stării de urgență (31.03.2022), se extinde obligația „certificatului verde consolidat” la serviciile tip restaurant, inclusiv pentru consumul la bar și tejghea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Începând cu 10 ianuarie 2022 și până la sfârșitul stării de urgență din Italia (31.03.2022), accesul și utilizarea mijloacelor de transport, inclusiv avioane și mijloace de transport public local sau regional sunt permise doar persoanelor care dețin un „certificat verde consolidat” (acesta se eliberează fie în urma efectuării vaccinului, fie în urma trecerii prin boală). Până la încetarea stării de urgență, se introduce obligația de a purta măști de tip FFP2 în toate mijloacele de transport în comun, inclusiv avioane.

Sunt exceptați de la obligativitatea prezentării certificatelor verzi persoanele care nu fac obiectul campaniei de vaccinare pe motive de vârstă (ex: copiii sub 12 ani) și persoanele nevaccinabile din motive medicale (cu prezentarea documentației doveditoare).