VIDEO. Ziua Națională a României, sărbătorită în Italia de Grupul Vatra. Peste 2000 de persoane au participat

Piazza Castello, inima istorică a orașului Torino, a fost scena unui eveniment memorabil care a marcat sărbătorirea Zilei Naționale a României. (Video la sfârșitul articolului).

Organizat de Grupul Vatra, parte a Asociației Sportive Primo Passo, acest flash-mob a adunat duminică, 3 decembrie, peste 2.000 de persoane într-o demonstrație impresionantă de dansuri tradiționale românești.

Scopul acestei inițiative a fost de a aduce împreună comunitatea românească prin pași de dans, evidențiind unitatea și valorile noastre culturale.

photo_2023-12-04_18-39-49
Ziua Națională a României, sărbătorită în Italia de Grupul Vatra. Sursa foto: Mihai Bursuc

Evenimentul a fost deschis de Consulul General al României la Torino, Excelența Sa Cosmin Dumitrescu, marcând astfel începutul mandatului său și primul eveniment românesc la care participă în această calitate în regiunea Piemonte, unde trăiesc peste 138.000 de români.

Un punct culminant al evenimentului a fost prezentarea cămășilor tradiționale cu altiță, un simbol indentinar protejat de UNESCO.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aceste obiecte vestimentare unice, create sub îndrumarea Narcisei Razma Apostol, au fost expuse de elevele atelierului de cusături tradiționale de la Grupul Vatra. O sesiune fotografică specială a avut loc în Palazzo Madama, unul dintre cele mai prestigioase edificii din Torino.

Ziua Națională a României, sărbătorită în România pe 1 Decembrie, comemorează momentul istoric din 1918, când toate provinciile românești s-au unit, marcând astfel nașterea României Mari.

Această zi simbolizează mândria și unitatea poporului român, realizate după o istorie plină de sacrificii și lupte pentru libertate.

Grupul Vatra a dorit să transmită acest sentiment de unitate și prin intermediul elevilor săi, care au dansat cu pasiune, prezentând publicului un colaj de dansuri din diverse regiuni ale României și Republicii Moldova.

gv1
Unii dintre cei mai tineri participanți la eveniment. Sursa foto: Mihai Bursuc

În Piazza Castello, dansatorii de la Grupul Vatra, de toate vârstele, au oferit o demonstrație remarcabilă de măiestrie și tradiție.

Prezența lor i-a inspirat chiar și pe turiștii străini să încerce câțiva pași de dans românesc, adăugând un caracter internațional acestui eveniment cultural și artistic.

Mai jos, imagini video impresionante care ilustrează frumusețea și emoția acestui eveniment excepțional: