Badanta care a ținut bătrâna din Italia timp de opt ani în România, a ales să fie judecată într-un proces public

Îngrijitoarea româncă acuzată în Italia că a profitat de bătrâna pe care o îngrijea, ducând-o în România și luându-i banii, a refuzat procedura procesului prescurtat și a ales să fie judecată într-un proces public. Prima audiență va avea loc în luna mai, menționează La Nuova Provincia.

Ea va trebui să demonstreze judecătorului că nu a profitat niciodată de femeia pe care o asista. Audiența preliminară, a avut loc marți, 27 martie, la Tribunalul din Asti.

Pe banca acuzaților se află Anca Egorov, alături de avocații care o apără, Roberto Ponzio din Alba (Cuneo) și Claudiu Crăciun din Torino.

Anca-Egorov-sito-qlttt5rx1zfmy971tts6c9c69elp6fd9ikm8pv9fns
Anca Egorov. Sursa foto: La Nuova Provincia

Ea este îngrijitoarea acuzată de manipularea unei persoane incapabile și de spălare de bani (ar fi prelevat o sumă considerabilă din contul bătrânei, pe care a investit-o într-o afacere de familie pe care apoi ar fi vândut-o).

Cazul a atras la începutul anului atenția opiniei publice și a presei din Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pensionara, o văduvă fără copii și într-un moment de vulnerabilitate emoțională, a acceptat să călătorească împreună cu îngrijitoarea sa în România.

Acolo, badanta ar fi convins-o să rămână într-un azil de bătrâni (care s-a dovedit a fi neautorizat și, oricum, în condiții igienice, alimentare și de îngrijire precare) pentru un an.

Apoi, văzând că bătrâna începea să se îmbolnăvească, i-a propus să meargă să locuiască cu mama sa, tot în România, într-o casă de la periferia orașului.

Bătrâna a rămas în România timp de aproape opt ani și se întorcea doar ocazional acasă la ea, în Castagnole Lanze, pentru câteva zile, fiind mereu însoțită de îngrijitoare care apoi o ducea înapoi în România.

O „dependență afectivă și psihologică”, menționează acuzarea.

Vara trecută, când s-a întors pentru vacanță în Italia, femeia a descoperit că îngrijitoarea se folosea de ea casa ei, închiriind-o conaționalilor care au deteriorat-o, schimbând mobilierul și făcând să dispară lucruri și obiecte de-ale bătrânei.

În aceste condiții, pensionara s-a prezentat șa carabinieri și a depus plângere împotriva îngrijitoarei, apoi a fost găzduită în casa de bătrâni din Castagnole Lanze.

Românca a fost arestată și se află în prezent în arest la domiciliu. Astăzi, în fața judecătorului pentru audieri preliminare, și-a exprimat alegerea: nu va opta pentru un proces cu procedură simplificată, ci pentru unul complet, iar prima audiență va avea loc pe 6 mai în fața judecătoarei Victoria Dunn.

Femeia a susținut întotdeauna că nu a profitat niciodată de femeia pe care o asista și afirmă că poate dovedi acest lucru.

Bătrâna, care nu a fost prezentă în sala de judecată, este reprezentată de avocații Francesca Racconci și Pierpaolo Berardi.

Procesul cu procedură simplificată, cunoscut în sistemul juridic din Italia ca „rito abbreviato”, este o formă de judecată accelerată care permite desfășurarea procesului pe baza probelor existente în dosar, fără necesitatea audierii martorilor sau a reluării complete a anchetei în sala de judecată.

Această procedură este menită să simplifice și să scurteze durata procesului penal, oferind în același timp anumite avantaje acuzatului.

De cele mai multe ori, alegerea acestei proceduri necesită acordul inculpatului, care trebuie să consimtă la judecarea pe baza dosarului existent.

Deși oferă avantaje semnificative, procedura simplificată poate fi inadecvată pentru cazuri complexe sau pentru inculpați care doresc să conteste în mod activ probele împotriva lor prin audieri detaliate și examinarea martorilor.

Distribuie acest articol