Locuitori din orașul italian Napoli și împrejurimi au fost trezite în zorii zilei de 27 aprilie 2024 de un puternic cutremur, care a avut loc la ora 5:44 dimineața.
Cutremurul a avut o magnitudine de 3,9 pe scara Richter, fiind una dintre cele mai intense seisme înregistrate de la începutul noii crize de bradisism, precizează Il Mattino.
Focalizat la o adâncime de numai 2,95 kilometri, seismul a avut un impact larg, afectând numeroase zone și cartiere din Napoli care, în mod normal, nu resimt efectele acestor mișcări tectonice.
Intensitatea și durata semnificativă a seismului au făcut ca acesta să fie resimțit în multe părți ale orașului.
Reacțiile pe rețelele sociale arată că locuitorii din diferite zone, de la Campi Flegrei la Vomero și de la Posillipo la centrul istoric al orașului Napoli, au fost surprinși de cutremur. Seismul a fost simțit distinct și pe insulele Ischia și Procida.
În zona cea mai apropiată de epicentru, situată în mare, în fața vechiului castel din Baia, în golful Pozzuoli, oamenii au ieșit pe străzi, deși până în acest moment nu au fost raportate victime sau pagube materiale.
În noaptea precedență cutremurului, au fost înregistrate 23 de seisme de intensitate foarte scăzută, culminând cu puternicul cutremur de la răsărit, urmat de alte mișcări minore ale plăcilor tectonice, detectate doar de aparatele de măsură.
Ulterior, la ora 8:18 dimineața, un nou seism cu magnitudinea de 2,0 a fost simțit de locuitorii din Campi Flegrei, continuând seria de mișcări tectonice din regiune.
„Nu există dovezi ale urcării magmei din subteran, condiție necesară pentru a reevalua riscul de erupție.
Desigur, a fost un cutremur cu o magnitudine mai mare decât cele care au caracterizat roiurile seismice din ultimele zile, dar este un episod în parte așteptat într-o zonă care trăiește o criză de bradisism”, a explicat Mauro Antonio Di Vito, directorul Observatorului Vezuvian al INGV (Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia), asaltat de apeluri telefonice de la ora 5:45.
„Dintre cele peste o mie de seisme înregistrate de la începutul anului în Campi Flegrei, doar 7 – inclusiv cel de astăzi – au depășit magnitudinea 3 pe scara Richter.
Cutremurul de astăzi nu este cel mai puternic din ultima perioadă: pe 28 septembrie am înregistrat unul de 4,2, pe 2 octombrie unul de 4.
Desigur că nu putem exclude cutremure de magnitudine mai mare, dar știința nu consideră momentan probabil că vor fi de magnitudine mult mai mare.
Trebuie menționat că deformarea solului a încetinit: am revenit la 10 mm pe lună, după două episoade mici de ridicare mai rapidă, înregistrate între 10 și 11 mai și între 15 și 16 mai”, a mai precizat Di Vito.