O „badantă” româncă din Lombardia s-a întors în țară prin Germania pentru a evita izolarea la domiciliu

O româncă s-a întors acasă prin Germania dintr-un sat italian din Lombardia pentru a evita să fie pusă în carantină. Femeia lucra ca îngrijitoare de bătrâni în Soresina, provincia Cremona, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de contaminare cu Covid-19 și 4 persoane au decedat în urma infecției cu noul coronavirus în localitatea respectivă.

Conform jurnaliștilor de la Libertatea, „badanta” românca a ajuns în comuna Ștefan cel Mare din Vaslui pe data de 2 martie. Ea  a plecat mai întâi din Italia spre Germania, unde a stat o săptămână în compania rudelor, iar de acolo a luat avionul spre casă. Femeia nu a fost testată pentru infecția COVID-19, deși practic se întorcea dintr-o zonă unde s-au înregistrat cazuri grave de contaminare.

Primarul comunei Ștefan cel Mare a declarat că nu a fost anunțat de nicio persoană care să fie sosită recent din Italia. „Nu avem pe nimeni în evidență”, a confirmat Mihai Moraru pentru sursa citată, lucru susținut și de Direcția de Sănătate Publică Vaslui.

„Nu avem pe nimeni sub observație de acolo. Vom face investigații. Persoanele care se întorc din Italia, în special din zonele afectate, trebuie să anunțe DSP. Asta dacă nu sunt deja în evidență prin completarea declarației de la sosirea în țară”, a declarat Mihaela Vlada, șefa DSP Vaslui.

Mai mulți români au primit în ultimele zile amenzi pentru că nu au respectat perioada de izolare de 14 zile impusă de autoritățile române în scopul prevenirii răspândirii noului coronavirus.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Libertatea a încercat să obțină detalii despre traseul femeii, dar aceasta a refuzat să furnizeze informații în acest sens.

Sancțiunea prevăzută în cazul nerespectării condițiilor de izolare la domiciliu este plata unei amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, informează reprezentanții Prefecturii Neamț. Mai multe despre acest argument puteți citi în articolul: Român întors din Italia amendat cu 20.000 de lei pentru că nu a respectat izolarea la domiciliu. Mai multe persoane sancționate.