Condiții de călătorie între Italia și România: întrebări și răspunsuri din surse oficiale cu privire la regulile în vigoare

Primim zilnic foarte multe mesaje cu întrebări referitoare la condițiile impuse de autoritățile din Italia și România pentru a putea intra în aceste două țări fără a fi nevoiți să stăm în carantină.

Înainte de toate, vă îndemnăm să vă informați doar din surse oficiale și să întrebați doar instituțiile competente ale statului cu privire la aceste condiții, nu presa și cu atât mai puțin să întrebați oamenii de rând pe grupurile Facebook.

Din nefericire, am văzut multe cazuri în care, de exemplu, s-a pus o întrebare pe un grup Facebook referitoare la obligativitatea testului la intrare în Italia și mulți oameni au răspuns că nu este nevoie sau că lor nu li s-a cerut nimic, neținând cont de anumiți factori.

Unele persoane au venit cu autocarul sau mașina personală din România spre Italia și se așteptau să li se ceară la ieșire din țara noastră testul, ceea ce nu s-a întâmplat, fiindcă nu ține de competența autorităților române să facă această verificare.

Nici la intrare în Italia nu li s-a cerut testul, deoarece forțele de ordine nu controlează toate autocarele/microbuzele sau autoturismele care intră în această țară.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aceste persoane au scris apoi la postările făcute de alte persoane că nu se cere testul COVID atunci când se călătorește din România spre Italia, ceea ce este complet fals.

Testul este solicitat la un eventual control după intrare în Italia și se aplică amenzi usturătoare, așa cum li s-a întâmplat celor 7 români care au intrat în Italia cu un microbuz și nu aveau testele COVID efectuate. Mai multe detalii în acest articol.

Pasagerii microbuzului au primit amenzi care s-au ridicat la o valoarea totală de 4 266 de euro și au fost obligați să se supună măsurii de carantină, așa cum prevedea legea italiană în momentul de față.

Alte persoane pur și simplu au înțeles că întrebarea se referea la călătoria din Italia spre România, condiție în care, în prezent, nu se cere testul COVID și nu se impune carantina pentru cei care vin din Peninsulă. Prin urmare au răspuns că nu este nevoie de test, deși în întrebare se vorbea despre călătoria din România spre Italia.

- Continuarea după publicitate -

Facem aceste precizări ca să înțelegeți cât de multă confuzie se creează și cât de greșite pot fi informațiile solicitate pe Facebook, multe persoane riscând astfel să fie amendate și să stea 14 zile în carantină fiindcă nu s-au informat din surse oficiale.

Am decis astfel să trecem în revistă cele mai dese întrebări primite de la cititorii noștri, cu privire la condițiile de călătorie între Italia și România și să răspundem la fiecare dintre ele cu informații preluate de pe site-urile oficiale ale celor două țări.

IMPORTANT: Țineți cont că aceste condiții pot suferi modificări pe viitor și, deși la data curentă de 17 iunie 2021 acestea sunt în vigoare, peste câteva săptămâni sau luni s-ar putea să nu mai fie valabile. Urmăriți știrile și verificați informațiile publicate de instituțiile competente ale celor două state înainte de a porni în călătorie.

Călătoria din România spre Italia

Întrebare: Este obligatoriu testul COVID atunci când călătoresc din România spre Italia?

Răspuns: Da. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe din Italia (Link aici: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/06/restrizioni_all_ingresso_in_italia_-_0206.pdf) toate persoanele care sosesc dintr-o țară din Lista C, în care se află și România, sunt obligate să prezinte un test COVID cu rezultat negativ la intrare în Italia, efectuat cu maxim 48 de ore înainte de sosirea în această țară.

Întrebare: Pot să fac testul COVID rapid (antigen) sau este obligatoriu testul de tip molecular (RT-PCR) pentru a putea călători din România spre Italia?

Răspuns: Conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din Italia, la același link menționat la întrebarea precedentă, ambele tipuri de test sunt acceptate, atât cel RT-PCR, cât și cel antigen. Cu toate acestea, testul antigen este mult mai ieftin (circa 20 de euro) și rezultatul sosește într-o oră de la testare.

Întrebare: Testul este obligatoriu și pentru copii atunci când călătorim din România spre Italia?

Răspuns: Ministerul Afacerilor Externe din Italia informează că minorii cu vârsta sub 2 ani sunt exceptați de la obligativitatea efectuării testului COVID pentru a putea intra în această țară. Prin urmare, dacă minorul are 2 ani sau mai mult, testul este obligatoriu.

Întrebare: Dacă sunt vaccinat/ă, mai este nevoie să fac testul COVID pentru a scăpa de carantină când intru în Italia?

Răspuns: Da, testul COVID este obligatoriu, chiar dacă suntem vaccinați. Deși unele țări permit intrarea pe teritoriul lor a persoanelor vaccinate prezentând doar adeverința de vaccinare, Italia nu permite încă acest lucru și solicită prezentarea unui test COVID la intrare în țară.

Întrebare: Trebuie să completez vreun formular înainte de a pleca din România spre Italia?

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Răspuns: Da, este obligatoriu să completați online formularul dPLF (Digital Passenger Location Form) altfel riscați să nu fiți lăsați să urcați în avion. Am fost martori chiar noi, la data de 6 iunie 2021, la o situație în care compania Wizz Air nu a permis îmbarcarea în avion a unui pasager, care călătorea de la Iași spre Roma, pe motiv că nu avea completat formularul dPLF online. Este vorba despre o normă care a intrat în vigoare în Italia la data de 4 iunie 2021, așa cum este specificat pe site-ul Ministerului Sănătății din Italia, iar despre procedura detaliată pentru a completa acest formular am scris în acest articol.

NOTĂ: Pe site-ul Viaggiare Sicuri, creat de Ministerul Afacerilor Externe din Italia pentru a veni în ajutorul persoanelor care au nevoie de informații referitoare la călătoria spre sau dinspre o altă țară, se specifică următoarele:

„În cazuri excepționale, mai exact, exclusiv în cazul impedimentelor tehnologice, va fi posibilă completarea formularului pe hârtie.”

Cu toate acestea, vă sfătuim să faceți tot posibilul să completați formularul pe internet deoarece companiile aeriene pot refuza îmbarcarea în cazul în care nu-l aveți, cum s-a întâmplat deja în nenumărate cazuri.

Întrebare: Testul COVID și formularul este obligatoriu doar când călătorim din România spre Italia cu avionul sau și atunci când călătorim cu mașina personală/autocarul/microbuzul?

Răspuns: Atât testul COVID, cât și formularul dPLF sunt obligatorii, indiferent de mijlocul de transport folosit pentru a călători în Italia. De asemenea, sunt obligatorii pentru toate persoanele care vin din România, indiferent de naționalitate, nu doar pentru cetățenii români. Prin urmare, și cetățenii italieni sunt obligați să le prezinte.

Întrebare: Trebuie să anunț ASL (Azienda Sanitaria Locale – Agenția Sanitară Locală) despre intrare mea în Italia?

Răspuns: Da. În informațiile publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din Italia este specificat că „oricine intră în Italia din aceste țări (din Lista C – n.r.), trebuie să comunice intrarea la Departamentul de Prevenție al Agenției Sanitare Locale competente”. Dacă nu comunicați intrarea la ASL, riscați să fiți amendați, în cazul unui control din partea forțelor de ordine.

Întrebare: Dacă stau în Italia mai puțin de 5 zile (120 de ore), mai trebuie să fac testul COVID?

Răspuns: Depinde de motivul pentru care intrați în Italia și dacă puteți demonstra scopul vizitei. În plus, compania aeriană sau de transport rutier, dacă nu călătoriți cu mașina personală, poate să vă refuze oricum îmbarcarea, dacă nu aveți testul făcut.

Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din Italia sunt specificate următoarele:

„… obligativitatea testului molecular sau antigen în cele 48 de ore precedente și eventuala obligație de carantină și teste ulterioare nu se aplică: (…) persoanelor care intră în Italia pentru o perioadă ce nu depășește o sută douăzeci (120) de ore din motive, care pot fi demonstrate, legate de muncă, sănătate sau necesități de urgență absolută, cu obligația, la expirarea termenului menționat, să părăsească imediat teritoriul național sau, în caz contrar, de a începe perioada de carantină, în conformitate cu alineatele (1) – (5) ale art. 51 din Decretul Premierului din 2 martie 2021.”

Prin urmare, dacă motivul pentru care intrați în Italia nu este legat de muncă, probleme de sănătate sau alte urgențe, testul este obligatoriu chiar dacă stați mai puțin de 5 zile.

Călătoria din Italia spre România

În situația în care doriți să călătoriți din Italia spre România lucrurile sunt mult mai simple și nu vom mai face o listă cu întrebări și răspunsuri, ci vom explica din nou care sunt prevederile actuale în această privință.

Conform Hotărârii CNSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgență) nr. 28 din 14.05.2021, începând cu data de 15 mai 2021 a intrat în vigoare un nou sistem de clasificare a țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, noua clasificare, care are la bază tot rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în trei categorii, după cum urmează:

  • Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire
    din ultimele 14 zile raportată la 1 000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5. Persoanele care sosesc în România dintr-o țară din această zonă nu sunt obligate să stea în carantină și nu au nevoie de test COVID sau certificat de vaccinare pentru a putea intra în țara noastră.
  • Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de
    îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1 000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori. Persoanele care vin în România din această zonă sunt obligate să prezinte fie un test COVID de tip RT-PCR (alte tipuri de test nu sunt acceptate), fie adeverința de vaccinare, în cazul persoanelor vaccinate, pentru a evita carantina obligatorie.
  • Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire
    din ultimele 14 zile raportată la 1 000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori. Persoanele care vin din țările sau teritoriile incluse în Zona Roșie sunt obligate să stea în carantină 14 zile, excepție făcând doar anumite categorii, printre care și cea a persoanelor vaccinate anti-COVID.

La acea dată, Italia se afla în Zona Galbenă, dar la 27 mai 2021 CNSU a emis Hotărârea Nr. 33 prin care a actualizat aceste liste, în funcție de rata de incidență din cele 14 zile precedente, introducând astfel Italia pe lista țărilor din Zona Verde.

Prin urmare, conform normelor în vigoare astăzi (17 iunie 2021), toate persoanele care călătoresc din Italia spre România nu mai sunt obligate să prezinte testul COVID sau certificatul de vaccinare la intrare în țară, indiferent de mijlocul de transport folosit.

Cu toate acestea, unele companii aeriene pot solicita, ca politică internă, prezentarea rezultatului unui test COVID înainte de îmbarcare, deși este puțin probabil să ceară asta, dacă legea din România nu impune acest lucru.

Listele țărilor din Zona Roșie, Galbenă sau Verde sunt actualizate, de obicei, în fiecare vineri.  Vă sfătuim așadar să verificați, cu 2-3 zile înainte de plecare spre România, pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică din România, lista completă a țărilor din aceste zone, care poate fi vizualizată accesând linkul de mai jos și descărcând lista cea mai recentă (în momentul de față cea mai recentă este „Lista state cu risc epidemiologic ridicat din 10.06.2021”): https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19

@rotalianul