Italia: perioada de timp în care poți circula cu mașina înmatriculată în România dacă nu ești rezident

Având în vedere recentele modificări ale Codului Rutier italian, în ceea ce privește circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate, Ambasada României în Italia reamintește cetățenilor români că se interzice persoanelor care și-au stabilit rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate.

Pentru nerespectarea dispozițiilor mai sus menționate, amenzile administrative prevăzute de noul cadru normativ sunt între 712 euro și 2848 euro.

Prevederile valabile pentru cetățenii nerezidenți în Italia

Pentru cetățenii străini nerezidenți în Italia, rămân valabile prevederile articolului 132 din Codul Rutier italian.

Cetăţenii români a căror şedere în Italia depăşeşte 3 luni, trebuie să se înscrie la primăriile din localitate, în registrele de cetăţeni europeni rezidenţi în Italia.

Şederea pentru o perioadă mai mare de trei luni pe teritoriul Italiei

Pentru a sta pe teritoriul Italiei pentru o perioadă mai mare de 3 luni de zile, cetățeanul român trebuie să se înscrie în Registrul de evidență al populației (Anagrafe) și să dovedească ori că și-a găsit un loc de muncă, ori că dispune de alte surse necesare să se întrețină pe teritoriul acestei țări.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru înscrierea în Registrul de evidență al populației (Anagrafe) pe lângă fotografia și copiile unui act de identitate în curs de valabilitate, pașaport sau carte de identitate și ale codului fiscal, este necesar să se depună documentație specifică care variază, în funcție de motivul șederii. Mai multe informații despre reguli de intrare și ședere a cetățenilor români pe teritoriul Italiei puteți afla aici.

Ce mașini cu numere de înmatriculare străine pot circula pe timp nelimitat în Italia

• Excepțiile prevăzute de art. 93, paragraful 1-ter din Codul rutier italian:

Dispozițiile legale prevăd exceptarea de la această interdicție a unor cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat, în cazul persoanelor juridice. În cazul vehiculului deținut în baza unui contract în leasing sau închiriat fără conducător auto de la o societate comercială din alt stat UE sau din Spațiul Economic European (SEE), fără reprezentanță în Italia sau în cazul existenței unui contract de comodat în baza unui raport de muncă sau de colaborare cu o societate comercială dintr-un alt stat UE sau SEE care nu are stabilit în Italia un alt sediu secundar sau un sediu efectiv, cu respectarea dispozițiilor prevăzute de codul vamal comunitar, la bordul vehiculului trebuie să existe un document semnat de proprietar, cu dată certă, din care să rezulte titlul și durata concesionării. În lipsa acestui document, titularul este considerat deținătorul vehiculului.

Distribuie acest articol