Italia: Muncitori români exploatați la Mondo Convenienza, autoritățile au demarat o anchetă pentru a verifica acuzațiile aduse colosului

În urma informațiilor apărute în spațiul public și al proceselor civile și penale deschise de mai mulți foști angajați, majoritatea români, ai cooperativei TSL Service, care furniza servicii colosului italian din sectorul mobilei, Mondo Convenienza, Parchetul din Ivrea a demarat astăzi o anchetă condusă de procurorul adjunct, Alessandro Gallo, ce are ca scop verificarea acuzațiilor de șantaj, exploatare și discriminare rasială. 

Conform La Reppublica, Parchetul a decis demararea unei anchete care vizează Mondo Convenienza în urma denunțurilor depuse de mai mulți foști angajați ai cooperativei de care firma se folosea pentru transportarea și montarea mobilierului achiziționat din depozitul situat în localitatea Settimo Torinese din provincia Torino. Pe lângă cauza civilă, lucrătorii au depus și o plângere penală împotriva angajatorului, acesta fiind și motivul pentru care Parchetul a deschis o anchetă.

Avocata Caterina Biafora, avocata grupului de muncitori care s-a ridicat împotriva companiei, a identificat în denunțurile făcute posibile infracțiuni penale pe care procurorul le va analiza și va decide dacă angajatorii sunt vinovați. Acuzațiile se încadrează în spectrul articolului 603 bis din Codul Penal italian, care se referă la intermediere ilegală și exploatare în domeniul muncii (sau „caporalat”, cum îl numesc italienii) și prevede pedepse de până la șase ani de închisoare.

Orarul de-a dreptul îngrozitor, de la 6:00 dimineața și până la ora 22:00, în care angajații, majoritatea conaționali de-ai noștri, își rupeau spatele cărând și montând mobilă fără să beneficieze nici măcar de o minimă pauză de masă, i-au făcut pe aceștia să ajungă la capătul puterilor, deși salariile primite erau singura lor sursă de venit. Printre reclamații se regăsesc și amenințările primite în caz că vreunul încerca să atragă atenția asupra programului inuman de muncă.

Cu timpul nemulțumirile colective ale muncitorilor din mai toată Peninsula au dus la crearea unei pagini de Facebook, numită „Mondo Sofferenza”. Pe această pagină, muncitorii vorbeau de cooperative deschise și închise chiar de Mondo Convenienza, care în acest moment a fost trimisă în judecată pe parte civilă, împreună cu cooperativa furnizoare de servicii, TSL Service.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Orarul de muncă începea când se crăpa de ziuă, cu predarea banilor obținuți de la clienții din ziua precedentă, iar apoi ni se dădeau indicațiile pentru următoarele comenzi, pe care nu le puteam refuza chiar dacă aveam spatele praf sau era târziu”, explică muncitorii. Trebuiau să încarce piesele de mobilier, să le transporte la destinație și să le care pe scări, să respecte orarele date, dar în același timp să folosească cele mai rapide și economice rute. Celor care protestau li se răspundea cu „Român de că..t, dacă nu-ți convine, du-te în țara ta”.

Acuzațiile de discriminare rasială au fost dezmințite de TSL, care se apără spunând că majoritatea angajaților români au poziții relevante în cadrul firmei, iar în cazul pauzelor, fiind un job de teren, nimeni nu poate verifica dacă acestea sunt respectate.

„Niciun angajat nu a fost vreodată amenințat cu concedierea sau alte măsuri”, se mai apără cooperativa.

În final, Parchetului din Ivrea îi revine sarcina de a demonstra acuzațiile și, dacă va fi cazul, de a trimite în judecată compania Mondo Convenienza și cooperativele prin care se presupune că exploatează muncitorii.

Pe același subiect:

Distribuie acest articol