Româncă din Italia despre fiul său care circula cu mașina înmatriculată în România: „A fost oprit și avertizat de carabinieri”

„Să vă zic ce mi s-a întâmplat aseară!” Așa își începe textul publicat pe un grup Facebook o româncă din Italia. Femeia deschide ca subiect de discuție problema mașinilor cu numere românești care circulă pe teritoriul Italiei și povestește episodul în care fiul său a fost oprit de forțele de ordine:

„Noi avem mașina cu numere românești și este luată în leasing pe firma soțului care are firmă deschisă în România. Mașina o conduce băiatul nostru care are procură făcută și care este reînnoită la fiecare 3 luni. Aseară l-au oprit carabinierii și i-au spus că nu are voie să conducă mașina, deoarece băiatul trebuie să fie angajat la firma tatălui său. S-au uitat pe procură și i-au atras atenția că trebuie să fie în limba italiană scrisă, nu în engleză și în română.”

Românca menționează în textul adresat comunității de români din Peninsulă că autoritățile l-ar fi iertat pe fiul său care s-a ales doar cu un avertisment verbal: «I-au zis: „acum te lăsăm, nu îți facem nimic, dar dacă te mai prindem îți sechestrăm mașina și îți dăm o amendă de 500 de euro».

Codul Rutier italian a suferit la începutul lunii decembrie a anului trecut o serie de modificări, prin introducerea unor noutăți importante în ce privește circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate. Se interzice astfel, conform art.93, persoanelor care au stabilită rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile, de a conduce vehicule înmatriculate în alte state.

Fac excepție, deci pot circula pe teritoriul italian cazurile limitate și documentate, legate de
vehiculele în leasing, închiriate sau date în comodat angajaților sau colaboratorilor din partea unor firme care nu au sediul legal în Italia. Deci, în cazul firmelor, șoferii trebuie să rezulte ca angajați sau să aibă un contract de colaborare cu acestea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă vehiculul este în leasing, închiriat de la o societate care nu are sediul legal pe teritoriul Italiei sau este înregistrat în evidențele unei firme din afara granițelor acestei țări, șoferul va trebui să aibe la bordul mașinii și să prezinte la cererea organelor de control următorul document, conform Circularei nr. 300 din 10.01.2019 a Departamentului Siguranță Publică din cadrul Ministerului de Interne italian:

Documentul care trebuie să fie la bordul mașinii (Pag. 22-26 a Circularei
300/10.01.2019)

1.Se consideră valabil orice document în limba italiană (inclusiv copia contractului de leasing sau de încheiere pe termen lung), semnat de proprietar, cu dată certă, din care să rezulte titlul concesionării (adică închiriere, leasing sau comodat în numele persoanei în cauză) și durata folosinței vehiculului. În cazul vehiculului în comodat unui angajat sau colaborator cu reședința în Italia, documentul care trebuie să fie la bord este contractul de comodat înregistrat pe numele angajatului sau al colaboratorului.

2.Documentul trebuie să conțină în mod expres indicarea identității locatarului autorizat să
circule (fie el persoană fizică sau juridică) sau a comodatarului rezident în Italia (comodatul fiind admis evident doar în cazul persoanelor fizice).

3.Titlul în baza căruia persoana posedă vehiculul condiționează în mod semnificativ legitimitatea de a conduce. În cazul în care sunt impuse de către locator sau comodant interdicții de utilizare în anumite feluri (de ex. interdicție de subînchiriere sau transfer către un terț a comodatului), persoana care încalcă aceste limitări nu mai deține titlul legal în conformitate și în sensul normei în chestiune.

4.Documentul trebuie să fie în permanență la bordul vehiculului în timpul circulației și prezentat la solicitare în cazul tuturor controalelor din trafic.

5.Documentul nu trebuie să fie prezentat în original. Poate fi și în copie, atâta timp cât respectă condițiile impuse, și mai ales prezența datei certe. Dovada datei certe trebuie prezentată în original și nu în copie.

6.Actul poate fi prezentat inclusiv în format digital, cu condiția să respecte regulile Codului pentru Administrația Digitală. Actul trebuie, așadar, să aibă semnătura digitală și data certificată sau care poate fi certificată în mod digital.

Mai multe despre cum poți circula în Italia cu o mașină înmatriculată în altă țară și ce documente trebuie să ai la bord, puteți afla aici.

Distribuie acest articol