Coronavirus în Italia: Măsurile luate de guvern și formularul de auto-certificare necesar pentru a putea efectua deplasări

Conform noilor măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus anunțate luni, 9 martie 2020, de premierul italian, Giuseppe Conte, toate persoanele rezidente pe teritoriul Italiei care au nevoie să se deplsaeze dintr-o localitate în alta sunt obligate să completeze un formular pe care să-l prezinte autorităților la cerere și în care să fie specificat motivul pentru care sunt nevoiți să facă astfel de călătorii. Declararea unor motive false sau încălcarea acestor norme pot duce la amendă și chiar la arest, scrie ziarul Il Messaggero.

Controalele din partea forțelor de ordine pentru asigurarea respectării normelor impuse de guvern vor avea loc, în primul rând, pe mijloacele de transport în comun, atât cele locale, cât și cele regionale sau naționale. Ulterioare verificări vor fi făcute de asemenea și de Poliția Rutieră la nivelul autostrăzilor sau al drumurilor principale dintre localități, în timp ce Carabinierii și Poliția Locală se vor ocupa de străzile din interiorul localităților.

Poliția Feroviară în schimb se va ocupa de efectuarea controalelor în stațiile de tren cu ajutorul angajațiilor companiei feroviare, dar și cel al personalului medical sau al Protecției Civile. Pasagerii liniilor feroviare vor fi ghidați în stațiile de tren, atât la intrare, cât și la ieșire, în așa fel încăt să se respecte distanța de siguranță de cel puțin un metru între fiecare perosană și pentru a putea fi verificată starea de sănătate a acestora cu ajutorul unui scanner de temperatură corporală.

Ulteriorare controale pentru a verifica motivele pentru care se călătorește vor fi efectuate și în aeroporturi, în special cele din Lombardia și provinciile declarate în carantină prin decretul din 8 martie. Mai exact, pasagerii care urmează să plece din Italia sau să sosească în această țară vor fi nevoiți să dea explicații concrete cu privire la scopul călătoriei. Formularul de auto-certificare în schimb va fi obligatoriu în aeroport numai pentru persoanele rezidente în zonele de carantină din Lombardia și cele 14 provincii declarate focare de infecțiie și numai pentru cei care vor să părăsească Italia, indiferent că este vorba de o călătorie în spațiul Schengen sau în afara acestuia, mai precizează sursa citată.

Deplasările pe motive de muncă și nevoie urgentă

Persoanele rezdente pe teritoriul Italiei se pot deplasa numai pentru „exigențe de muncă dovedite prin acte, situații de nevoie urgentă sau din motive de sănătate”. Transportul mărfurilor și transportul public în comun nu va fi suspendat și nimeni nu va fi oprit să meargă la cumpărături, cu excepția personaelor puse sub carantină la domiciliu. Cei care au nevoie să călătorească pot folosi formularul de auto-certificare pentru a explica scopul călătoriei, iar cei care încalcă această măsură sau fac declarații false în acest document riscă să fie amendați sau puși sub arest.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Formularul de auto-ceritifcare pentru persoanele fizice poate fi descărcat de pe site-ul oficial al Ministerului de Interne din Italia folosind următorul link (click dreapta și alege „Salvează linkul ca…”, „Save as…” sau „Salva come…” pentru a descărca direct în computer, în timp ce pe telefon ar trebui să se descarce în mod automat): https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/modulo-autodichiarazione-17.3.2020.pdf

Angajatorii în schimb, pentru a justifica deplasarea propriilor angajați în teritoriu pot folosi acest formular.

Interzise adunările în aer liber

Premierul italian a anunțat de asemenea în cadrul conferinței de presă ținută luni seara că sunt interzise, pe tot teritoriul Italiei, adunările în aer liber și în locuri publice. Măsura include orice tip de adunare, indiferent de natura acesteia.

Febră și carantină

Oricine are simptome de infecție respiratorie și febră mai mare de 37,5 grade este „recomandat cu tărie” să stea acasă și să ia legătura cu medicul de familie. Interzicerea deplasării este „absolută” pentru oricine a fost pus sub carantină de către medici sau a fost diagnosticat pozitiv la infecția cu noul coronavirus, fiind aplicate sancțiuni severe persoanelor care nu respectă carantina. Acestea riscă totodată să ajungă și la închisoare dacă acțiunile lor duc la îmbolnăvirea sau decesul altor persoane.

- Continuarea după publicitate -

Interzis mersul la sală, spa, bazin, etc. Exerciții fizice doar în parcuri

Decretul semnat aseară de premierul italian interzice de asemenea mersul la sala de fitness, dar permite în schimb efectuarea exercițiilor sportive în parcuri. Măsurile prevăd în același timp închiderea bazinelor de înot, centrelor spa sau celor termale, precum și a pistelor de schi din toată Italia.

Vacanțele și concediile angajaților din instituțiile publice și private

Guvernul italian recomandă angajatorilor, atât din sectorul public, cât și din cel privat, să promoveze în această perioadă folosirea zilelor disponibile de vacanță și de concediu în rândul angajaților. Dreptul de a folosi zilele de concediu în acest context a fost interzis în schimb cadrelor medicale.

Închise toate centrele de agrement

Măsurile luate de autoritățile italiene prevăd de asemenea suspendarea tututor evenimentelor culturale și de agrement, incluzând așadar închiderea sălilor de cinema, a teatrelor, localurilor, școlilor de dans, sălilor de jocuri, de pariuri sau de bingo, precum și a discotecilor. Aceeași măsură se aplică și pentru muzee sau situri arheologice.

Baruri, restaurante, magazine alimentare și farmacii

Toate barurile și restaurantele vor putea să-și desfășoare activitatea numai în intervalul orelor 6:00 și 18:00, fiind obligate să asigure distanța de minim un metru între clienți, în caz contrar acestea riscă să le fie suspendată autorizația de funcționare. Aceeași regulă este valabilă pentru orice alt tip de activitate comercială, în special magazine, care pot rămâne deschise în continuare, dar dacă se află în incinta unui centrul comercial vor fi nevoite să închidă pe perioada weekendului. Nicio limită în schimb nu va fi aplicată magazinelor alimentare sau farmaciilor, în care trebuie însă garantată distanța minimă de 1 metru între persoane.

Școlile de șoferi, examenele pentru permisul de conducere și alte tipur de examene

Măsurile restrictive afectează în această perioadă și școlile de șoferi, precum și pe cei care urmează să susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere al autovehiculelor. Atât acest tip de examen, cât și alte tipuri de examene vor fi suspendate, cu excepția celor online sau pentru obținerea diplomei, mai precizează sursa citată. Singura excepție va fi făcută pentru concursurile dedicate medicilor în vederea angajării.

Bisericile din Italia

Toate bisericile din Peninsulă și lăcașele de cult vor putea rămâne deschise numai dacă pot garanta distanța minimă de un metru între persoanele care doresc să participe la slujbă sau alte activități. Ceremoniile religioase și civile, precum nunți, botezuri și înmormântări nu vor putea fi efectuate în această perioadă sub nicio formă, conform decretului semnat aseară.

Campionatul italian de fotbal blocat, partidele internaționale se vor desfășura cu porțile înschise

O altă măsură luată de guvernul italian pentru a preveni răspândirea virusului este aceea de a interzice partidele de fotbal din cadrul campionatului italian de fotbal. În schimb, partidele care au loc în cadrul campionatelor internaționale vor putea fi jucate doar cu porțile închise, fără accesul publicului așadar.

Pe aceeași temă:

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20