Directorul unui aeroport din România: „Tot anul vor fi întârzieri”

Directorul unui mare aeroport din România a explicat pentru site-ul profit.ro care sunt motivele întârzierilor foarte dese cu care se confruntă companiile aeriene în această vară și care afectează foarte mulți pasageri din toată Europa.

Principalele cauze sunt lipsa de personal și de aeronave, a susținut el, precizând că sunt preconizate și măriri ale prețului biletelor de avion în următoarele luni.

„Avem o creștere destul de bruscă a traficului în Europa și în lume față de previziunile inițiale. Sunt întârzieri din cauză că atât aeroporturile, cât și companiile aeriene și de handling au disponibilizat foarte mult personal pe fondul reducerii drastice a traficului în timpul pandemiei. În acest moment nu există suficienți angajați, iar ca urmare există întârzieri, care se transmit”, a declarat David Ciceo, Directorul Aeroportului Internațional Cluj și președintele Asociației Aeroporturilor din România.

Potrivit sursei citate, decolările avioanelor sunt afectate totodată și de traficul aerian intens, precum și de livrarea cu întârziere a unor aeronave către companiile aeriene.

„Sunt companii aeriene care nu au aeronave suficiente, s-au bazat pe faptul că vor primi aeronave noi, au vândut bilete și au trebuit să anuleze anumite rute pentru că le-au primit. Lipsa aeronavelor pune o și mai mare presiune, pentru că orice aeronavă care se defectează creează o problemă care se transmite”, a mai afirmat Ciceo.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Zeci de persoane au rămas blocate zilele trecute în aeroportul Henri Coandă din Otopeni-București după ce zborurile care urmau să le ducă spre Italia sau Spania au fost anulate. Astfel de situații s-au înregistrat însă în aeroporturile din toată Europa.

„Din păcate, tot anul vor fi întârzieri. Dar cea mai gravă situație este în această vară, în lunile iulie, august și septembrie, și se va atenua în Octombrie, Noiembrie, Decembrie, dar nu se va rezolva situația. Și grevele de pe unele aeroporturi din mai multe țări au fost elemente suplimentare care au dus la întârzieri”, a mai adăugat directorul aeroportului din Cluj.

Pe aeroportul clujean sunt zilnic câte 7-8 zboruri întârziate și 1-2 anulate chiar, principalul motiv fiind lipsa de echipaj. „Au probleme cu personalul”, a mai spus el.

Nu în ultimul rând, David Ciceo a avertizat că „ne putem aștepta, începând cu anul viitor, la o creștere de circa 40-50% a prețului biletului de avion” și că „începând din toamna asta se va vedea o creștere”.