Doi români din Italia, care dețin un magazin-brutărie, dăruiesc pâine celor care nu-și permit să o cumpere

Nu trece zi să nu auzim în Italia de cetățeni români care ne fac onoare. Ieri am scris despre Ștefan, croitorul de la Ischia, care coase măști de protecție împotriva coronavirusului și le dăruiește gratis oamenilor, am mai scris despre Ionuț, proprietarul magazinului „La Anghel”, din Sant’ Angelo Lodigiano (Lombardia) care duce personal acasă cumpărăturile la clienții aflați în izolare,  am vorbit și cu Irina, care ne-a povestit ce se întâmplă într-o secție de terapie intensivă unde sunt tratați cei mai gravi dintre bolnavii cu Covid-19.

Astăzi vi-i prezentăm pe Laurențiu Moroșanu, în vârstă de 39 de ani și pe Sorin Mistreanu, de 42. Doi români, verișori între ei, care trăiesc de foarte mulți ani la Fiumicino, localitate în apropierea Romei. Cei doi sunt de 4 ani proprietarii unui magazin-brutărie, unde fac pâine, pizza și produse de patiserie. O grămadă de bunătăți din care au decis în aceste zile să împartă și celor mai puțin norocoși.

La sfârșitul programului, când magazinul „Dolce Pane” de pe via Focemicina, numărul 93, își trage jos obloanele, românii noștri lasă afară zeci de pungi cu pâine, cu pizza și alte delicatese, pentru cei care nu-și permit să cumpere, pentru cei care în aceste zile și-au pierdut locul de muncă sau cei cărora angajatorii le-au blocat momentan salariile.

Foto: profilul Facebook „Dolce Pane”

Într-un video pe profilul de Facebook, Laurențiu face un apel la persoanele care au timp și disponibilitate să ducă din pungile cu pâine și cu alte bunătăți bătrânilor din Fiumicino, care sunt izolați la domiciliu și nu ies din casă de teama de a nu se infecta cu Covid-19.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe lângă acest gest, cu trei zile în urmă, proprietarii români ai magazinului-brutărie Dolce Pane și-au anunțat clienții cu restaurante cărora le furnizează pâine, că le vor elimina toate datoriile și când restaurantele respective își vor relua activitatea vor primi pâine gratis de la ei pe o perioadă de două săptămâni.

„Trăim aici de 20 de ani”, ne-a spus Laurențiu, „lumea ne apreciază, ne cunoaștem toți între noi, trebuie să ne ajutăm, nu contează ce rasă sau ce naționalitate suntem.”

Magazinele alimentare sunt deschise în Italia, cei doi lucrează la foc continuu pentru a aproviziona populația cu pâinea cea de toate zilele. „Respectăm regulile de igienă și cele impuse de guvernul italia, în interiorul magazinului clienții intră pe rând, unul, maxim doi o dată. Avem dezinfectant pentru mâini, mănuși, mască de protecție și respectăm distanța de un metru. Trebuie să lucrăm, pâinea este un aliment de bază, iar noi suntem datori acum să mergem înainte.” Un risc asumat de românii noștrii care acasă au soții și copii care îi așteaptă la sfârșitul zilei de lucru.

Foto; profilul Facebook „Dolce Pane”

„Noi am rămas toți aici, aproape toți”, ne-a mărturisit Laurențiu referindu-se la românii din Fiumicino și la faptul că unii dintre conaționalii noștri au lăsat totul și au plecat spre patrie. „N-am putut întoarce spatele Italiei în aceste momente grele, trebuie să fim uniți și să o ajutăm, așa cum ne-a ajutat ea pe noi atunci când ne-a fost greu.”

Împrejurimile Romei sunt înțesate de români care au prins rădăcini în această parte de lume. Și-au deschis activități pe cont propriu, au locuri de muncă cu contract, și-au cumpărat case, și-au întemeiat familii. „Românii sunt buni aici, în zona noastră. Oameni muncitori și serioși. Sper din inimă să se sfârșească această situație cât mai curând, să stea cu toții în case și să respecte regulile impuse de autorități. De pâine avem noi grijă pentru ei să o scoatem din cuptor în fiecare zi!”

Laurențiu și Sorin, doi veri care au copilărit împreună și care sunt dovada vie că românii pot face pâine bună oriunde ar fi în lume, dar și fapte hrănite cu dăruire și iubire de oameni.

Distribuie acest articol