Interviul acordat publicației italiene La Repubblica de către preşedintele României Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat într-un interviu acordat publicației italiene La Repubblica că în condițiile în care populismul și naționalismul câștigă teren în UE, statele membre trebuie mai mult ca oricând să rămână unite.

”Acum mai mult ca oricând trebuie să rămânem uniți și să recâștigăm încrederea cetățenilor. Sunt convins că putem depăși împreună această perioadă de incertitudine, înțelegând mesajul clar de coeziune transmis de Declarația de la Roma. Dincolo de divergențele în privința modului de integrare, se evidențiază dorința tuturor de a continua acest proiect de succes.

Oamenii continuă să se recunoască în valorile pe care a fost fondată Uniunea Europeană. Este misiunea noastră să demonstrăm că avem viziune pentru a duce mai departe proiectul comun și să recâștigăm încrederea în viitorul unei Europe unite. Așa putem combate tendințele eurosceptice, xenofobe și radicale”, a declarat Iohannis.

Întrebat dacă România se pronunță pentru mai multă integrare, sau împărtășește viziunea țărilor din Grupul de la Vișegrad, care doresc o Europă a statelor naționale, președintele a răspuns că obiectivul țării noastre îl reprezintă „o Uniune Europeană solidară în acțiunile sale interne și externe și capabilă să aibă un rol cheie la nivel global”.

„Nu cred că De Gasperi, Schumann, Adenauer, Monnet, Spinelli ar fi preferat o Europă cu mai multe viteze sau cu cercuri concentrice. Tratatul de la Roma a dorit să pună bazele unei uniuni mai strânse între popoarele Europei. Declarația de la Roma este un document politic ce definește o viziune comună asupra direcției în care vrem să ducem proiectul european în viitor. Păstrarea unității celor 27 de state membre trebuie să rămână o prioritate. Într-o lume globalizată, cu numeroase provocări, o Uniune Europeană mai bine integrată oferă cu siguranță perspective mai bune pentru noi toți”, a precizat Klaus Iohannis.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Referitor la recentele proteste anticorupție, președintele a afirmat că au reprezentat o dovadă a maturității la care a ajuns societatea civilă din România.

„Am demonstrat că am devenit nu doar un model de bune practici în lupta anticorupție la nivel instituțional, dar și exemplu pentru cetățenii altor țări (…). Suntem o democrație încă tânără raportat la alte țări europene, dar la noi s-a întâmplat ceva remarcabil: oamenii au ieșit în piață pentru a apăra statul de drept, pentru justiție și dreptate. Este o dovadă de maturitate a societății civile și o sursă de inspirație pentru cetățenii europeni”, a spus Iohannis.

Întrebat cum vede securitatea Uniunii Europene, în contextul provocărilor ce vin din direcția Rusiei, președintele României a apreciat că parteneriatul strategic cu SUA rămâne „un pilon esențial”, chiar și după instalarea noii administrații de la Washington.

„Instalarea unei noi administrații americane nu schimbă substanța raporturilor. Soliditatea angajamentului față de NATO a fost deja exprimată la cele mai înalte niveluri ale noii administrații. Dar toți aliații trebuie să facă mai multe eforturi pentru securitate”, a precizat Klaus Iohannis.

Sursa: Agerpres

Despre summit-ul de la Roma, din 25 martie, când s-au sărbătorit 60 de ani de la Tratatul de la Roma și la care au fost prezenți liderii celor 27 de state membre ale UE, mai puteți citi:

25 martie – summitul UE de la Roma. „Europa este viitorul nostru comun”

Textul integral al Declarației UE de la Roma, semnată de președintele României și de ceilalți șefi de stat, de guvern și de liderii instituțiilor europene

25 martie, Summit-ul UE. Roma blindată, măsuri de securitate antiterorism fără precedent în capitala italiană