Italia: 17 sezonieri români pârâți la carabinieri de patronul italian că vor să se întoarcă în România

ACTUALIZARE 24 MARTIE 2020, 14:30:

Din cele mai recente informații primite la redacția noastră, atât din rândul muncitorilor sezonieri români, cât și a altor surse, reiese că articolul publicat de site-ul italian estense.com nu redă realitatea cu privire la cele întâmplate.

„Patronul a încercat să ne ajute să plecăm, doar că nu ne poate transporta având în vedere legea care ne împiedică să ne mutăm dintr-un oraș în altul. Iar contractul expiră la sfârșitul lunii. Cât despre carabinieri, am fost de acord toți să fie chemați ca să vedem cum ne pot ajuta pentru a ne deplasa”, a precizat unul dintre cei 17 cetățeni români din Villanova, Pistoia.

ȘTIREA INIȚIALĂ (23 MARTIE 2020, 19:53):

Un antreprenor agricol din fracțiunea Villanova a localității Pistoia (și nu din provincia Asti, așa cum am relatat inițial) i-a pârât la carabinieri pe cei 17 sezonieri români care până de curând au lucrat la el că vor să plece în România. Asta în condițiile în care ieri, 22 martie, Ministerul Sănătății și cel de Interne din Italia au emis o ordonanță prin care se interzice tuturor persoanelor fizice de a se deplasa dintr-o localitate în alta, iar muncitorii români voiau să ajungă la Veneția pentru a se îmbarca într-un zbor spre România.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din informațiile noastre rezultă că zborul a fost organizat de compania Blue Air în colaborare cu Ambasada României din Italia și MAE tocmai pentru a ajuta muncitorii sezonieri români să se întoarcă acasă, iar aeronava a decolat la ora 18:00 de astăzi, 23 martie, de pe aeroportul din Veneția. Între timp însă Guvernul italian a extins măsurile restrictive care au ca scop împiedicarea răspândirii noului coronavirus și a blocat posibilitatea persoanelor fizice „de a se transfera sau muta cu mijloacele de transport publice sau private într-o localitate diferită decât cea în care se află, cu excepția exigențelor dovedite legate de locul de muncă, de absolută urgență sau din motive de sănătate.”

Potrivit Estense.com, cei 17 muncitori români se pare că nu știau însă sau nu au ținut cont de această prevedere și, având în vedere că în data de 16 martie contractul lor cu societatea agricolă din Villanova a expirat, astăzi au început să-și pregătească bagajele pentru a ajunge la Veneția, de unde urma să decoleze avionul spre România. Patronul societății însă a anunțat imediat carabinierii despre intenția conaționalilor noștri care, odată interveniți la fața locului, i-au informat pe aceștia că este interzisă deplasarea în afara localității de rezidență sau domiciliu temporar cu excepția exigențelor care țin de nevoi urgente sau de natură sanitară.

Carabinierii și sezonierii români în cauză. Foto: estense.com

Carabinierii au contactat totodată prin telefon și Consulatul român de la Bologna care a luat la cunoștință situația și i-a invitat pe cetățenii români să respecte normele impuse în prezent în Italia, informându-i și despre consecințele încălcării acestora. Consulatul analizează pe de altă parte situația pentru a găsi eventuale modalități de repatriere a sezonierilor români, mai precizează sursa citată.

Conaționalii noștri între timp au luat la cunoștință și ei cele indicate de autoritățile italiene și române și vor aștepta liniștiți să fie anunțați de personalul Consulatului despre o eventuală soluție pentru a se întoarce în România.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20