Italia: Legea numerelor de înmatriculare străine face „victime” și printre italieni. Un pensionar de 77 de ani a fost sancționat

La 4 decembrie 2018, guvernul italian a introdus o modificare în Codul rutier care prevede că nimeni nu poate circula cu o mașină înmatriculată în străinătate, dacă este rezident în Italia de mai mult de 60 de zile. Legea a strârnit mari controverse în comunitățile străinilor din peninsulă dar ei nu sunt singurii afectați. Și mulți cetățeni italieni dețin automobile înmatriculate mai ales în țările din estul Europei, acolo unde plata asigurărilor este mult mai mică.

La Legnano, în provincia Milano din Lombardia, agenții de poliție au descoperit vineri, 4 ianuarie, un pensionar italian, cu inițialele A.R., în vârstă de 77 de ani, la bordul unui Peugeot 206 înmatriculat în Croația. Italianul a cauzat un accident de circulație, când s-a ciocnit la intersecția dintre Largo Venezia și Via della Disciplina cu o camionetă Opel Movano, condusă de un cetățean moldovean în vârstă de 56 de ani, rezident la Legnano.

Impactul, din fericire, nu a provocat răni șoferilor implicați și daunele au fost minore. Cu toate acestea, accidentul l-a costat scump pe pensionar, în conformitate cu noua legislație el nu avea dreptul să circule cu mașina respectivă. Astfel, în plus față de sancțiunea de 167 de euro pentru că a cauzat accidentul cu mașina Opel a moldoveanului, italianul a primit o amendă mult mai substanțială, în valoare de 728 de euro pentru că era la volanul unei mașini înmatriculate în străinătate. Agenții rutieri i-au reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii, relatează larena.it.

Justificările bărbatului italian nu i-au înduplecat pe polițiști, el motiva faptul că se afla la volanul mașinii cu numere străine spunând că în luna septembrie a anului trecut, în timpul unei vacanțe în Croația, mașina sa personală s-a stricat și a fost nevoit să împrumute mașina Peugeot de la o localnică în vârstă de 60 de ani. Pensionarul era în posesia unui contract de comodat încheiat cu femeia croată, dar nici acesta nu l-a scăpat de sancțiunile legii.

Luigi De Ciuceis, comandantul poliției locale din Legnano, a făcut cu această ocazie un apel către toți conducătorii auto care se află în această situație, de a conduce o mașină înmatriculată în altă țară, să se conformeze noilor reglementări și să o înscrie în Italia: „În special,” a remarcat De Ciuceis, „având în vedere prezența comunităților străine destul de numeroase pe teritoriul provinciei noastre, cum ar fi cea română de exemplu, și cum membrii acestor comunități sunt rezidenți de mai mult timp în zonă, îi invit pe toți să evalueze situația și să se conformeze legii care reglementează circulația mașinilor  înmatriculare în străinătate.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mai multe despre noile reglementări și condițiile în care se poate circula în Italia cu o mașină înscrisă în străinătate puteți afla aici.