Klaus Iohannis: ”PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu președintele României este nesănătoasă”.

După cum vă relatam aici ieri, 13 decembrie, 2016, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat astăzi la consultări toate partidele politice care au intrat în Parlament pentru a vedea cum vede fiecare partid viitorul guvern al țării.

Tot ieri, însă, vă anunțam aici că PSD și ALDE au refuzat invitația Președintelui, Liviu Dragnea declarând că aceasta este neconstituțională și PSD nu vrea să încalce constituția. Dragnea a precizat că invitaţia la consultări a fost făcută în baza articolului 85 alineatul 1 din Constituţie, care prevede că ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.

După o primă rundă de consultări între președintele Klaus Iohannis și reprezentanții PNL, USR, UDMR și PMP, precum și reprezentații grupului parlamentar al minorităților naționale, care a avut loc astăzi, 14 decembrie, Președintele României a declarat: “O notă discordantă în această rundă de consultări au făcut PSD și ALDE care nu au binevoit să vină la aceste consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu președintele României este nesănătoasă”.

La de declarația Președintelui, se mai adaugă și alte declarații incendiare ale liderilor PNL și USR, după cum urmează:

“PSD începe cu o fraudă de încredere, programul lor nu este sustenabil. (…) Este un motiv de îngrijorare severă că România, cu o guvernare PSD, nu poate să ofere bunăstarea pe care și-au dorit-o cetățenii atunci când au votat PSD. Pentru că mi se pare normal să oferi o alternativă politică cu gândul spre cetățeni și atunci când principalul partid și câștigător al alegerilor începe acest demers pentru patru ani cu o fraudă de încredere, ai datoria să sancționezi și să găsești alternative”, a declarat Raluca Turcan, președintele interimar al PNL.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

“Am transmis președintelui poziția noastră față de formarea viitorului guvern. E poziția pe care am avut-o constant în toată această campanie electorală. Noi dorim pentru România o guvernare onestă, transparentă, pentru binele comun, și nu pentru binele personal. Dacă acest tip de guvernare nu este posibil, mergem să facem Opoziție pentru binele românilor. Am transmis foarte ferm că USR nu va vota un guvern format în jurul PSD, nu va vota un guvern format în jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru România ca guvernul să fie condus de un prim ministru condamnat penal”, a afirmat Nicușor Dan, președintele USR.

Nicușor Dan a mai declarat, de asemenea, că USR continuă să susțină un eventual guvern condus de Dacian Cioloș “numai că rezultatele din numărul de mandate din Parlament fac din ea una prea puțin posibilă”.

Klaus Iohannis a transmis reprezentaților partidelor cu care s-a întrevăzut că această consultare a fost una preliminară, urmând să mai fie o rundă de consultări după convocarea Parlamentului.