Lichidarea (TFR) în Italia: Condițiile în care angajatul poate cere o parte din bani în avans

Într-o perioadă de criză de lichiditate, în care recurgerea la creditul bancar este deosebit de complicată, există o soluție pentru ca lucrătorii să obțină bani fără a se îndatora: un avans din indemnizația de concediere, numită în Italia TFR – (Trattamento di fine rapporto).

De fapt, indemnizația de concediere constă în bani pe care salariatul îi deține deja și care sunt puși deoparte de către societate până la momentul încetării raportului de muncă.

Se poate solicita plata în avans a unei sume din indemnizația de lichidare? Nu întotdeauna! Deși este un drept, acordarea avansului este supusă unor condiții, informează La legge per tutti.

Orice angajat poate solicita, o singură dată pe durata raportului său de muncă, un avans din TFR-ul la care ar avea dreptul. Suma anticipată este scăzută din TFR-ul datorat, care, prin urmare, va fi redus la momentul următoarei plăți.

Pot solicita un avans din indemnizația de lichidare angajații care au acumulat cel puțin opt ani de vechime la același angajator. Angajatul nu poate însă solicita avansul în cazul în care se află într-o companie aflată în șomaj tehnic extraordinar (CIG).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru a evita o criză de lichiditate, legea obligă companiile să accepte cererile de avansare până la limita:

  • a 10% pe an din angajații care au dreptul;
  • și oricum nu mia mult de 4% din numărul total de angajați.

Reglementarea avansului indemnizației de concediere nu se aplică companiilor care au mai puțin de 25 de salariați. Aceasta deoarece limita de 4% stabilită de lege într-o astfel de situație ar da un rezultat mai mic de 1.

Se poate solicita un avans al indemnizației de concediere numai pentru:

  • achiziționarea unei prime locuințe pentru sine sau pentru copii (trebuie să fie o proprietate destinată reședinței obișnuite a lucrătorului sau a familiei acestuia). Se aplică și achiziționării de teren în scopul construirii casei;
  • pentru cheltuieli sanitare, atunci când lucrătorul are de plătit terapii și intervenții extraordinare recunoscute de autoritățile locale de sănătate competente (ASL);
  • pentru cheltuieli pe perioadele concediului facultativ de maternitate sau când lucrătorul are nevoie pentru a-și plăti cursuri de formare profesională.

În cazul în care societatea dă faliment înainte de încetarea raportului de muncă și deci lucrătorul nu și-a primit indemnizația de concediere, aceasta se plătește salariatului din așa-numitul Fond de Garantare INPS.

În acest fel, lucrătorul este sigur, încă de la începutul raportului de muncă, că va primi întotdeauna indemnizația de concediere, chiar și în cazul unor alegeri antreprenoriale greșite din partea angajatorului său. Așadar, a cere un avans din indemnizația de concediere din cauza instabilității financiare a companiei, este o preocupare inutilă.

Ce sumă se poate cere ca avans din TFR?

Salariatul are dreptul de a obține, în condițiile indicate mai sus, un avans de maximum 70% din TFR deja acumulat la data depunerii cererii.

Distribuie acest articol