Ministrul italian al Agriculturii: „Nu putem face brânză cu lapte românesc”

„Voi merge astăzi (luni, 11 februarie, n.r.) în Sardinia împreună cu premierul Conte pentru a discuta cu păstorii sarzi”, a declarat ministrul italian al Agriculturii, Gian Marco Centinaio, la Radio Capital. „Italienii nu pot face brânză cu lapte românesc”, a afirmat ministrul citat de ANSA.

Centinaio face referire la protestele care au loc în aceste zile pe insula italiană Sardinia, unde păstorii sunt revoltați din cauza importurilor de lapte de oaie și de capră ieftin, provenit din străinătate, mare parte și din România.

Potrivit ministrul italian, „Consorțiul nu-și face datoria de a proteja ciobanii din Sardinia, drept urmare trebuie să-și schimbe strategia. Aici nu este vorba de bani, care ar servi doar la salvarea situației actuale de urgență, ci pentru a redefini o relație cu companiile de prelucrare care nu pot face brânză cu lapte românesc.”

„Se aduce lapte din România și Bulgaria” – declară Andrea Casu, proprietarul unei mici companii agricole – „lapte care e foarte ieftin iar noi abia mai supraviețuim. Toți politicienii regionali ne-au abandonat, abia reușesc să-mi plătesc împrumutul la casă.”

În ultimele zile, păstorii din Sardinia au blocat străzi, au oprit camioane și cisterne, au vărsat sute de litri de lapte în semn de protest împotriva importurilor și a prețului mic pe care îl primesc de la procesatori. Dacă nu se va găsi o soluție în câteva zile în legătură cu prețul laptelui, protestatarii amenință că vor bloca sediile din toată Sardinia pentru alegerile regionale de duminică, 24 februarie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mai multe detalii despre revoltele care au avut loc puteți citi în articolul: Proteste de amploare ale păstorilor italieni: „Se aduce lapte din România iar noi dăm faliment”

Fermierii din Sardinia aruncă laptele pe străzi în semn de protest pentru prețul mic/litru pe care îl primesc
Fermierii din Sardinia aruncă laptele pe străzi în semn de protest pentru prețul mic/litru pe care îl primesc
@rotalianul