Gestul de solidaritate al unei românce din Italia după ce mama ei s-a îmbolnăvit de COVID. A colectat și trimis în țară medicamente și obiecte de uz sanitar

După cum a relatat pe larg presa din România, încă din luna octombrie, în plină pandemie, multe din medicamentele vitale pentru tratarea Covid erau aproape imposibil de găsit prin spitale. Criza medicamentelor s-a suprapus peste creșterea valului patru, provocând situații dramatice în multe spitale din țară. 

O româncă din Italia, Nicoleta Sprânceană, care lucrează în domeniul asistenței la domiciliu la Roma, s-a mobilizat pentru a trimite în România medicamente și obiecte de uz sanitar necesare în criza provocată de pandemie pe care o traversează țara noastră. Personal, a adunat injecții anticoagulante, antibiotice, a cumpărat pachete cu vitamine, mănuși, pulsoximetre și le-a trimis la spitalul din orașul natal, Adjud. A povestit pentru Rotalianul cum a decis să se mobilizeze și de ce este important orice gest mic, dar care poate face diferența pentru a salva o viață.

Totul a pornit din momentul în care mama Nicoletei a ajuns, la sfârșitul lunii octombrie la spitalul din Adjud, în stare gravă, diagnosticată cu Covid. 

„Mama nu era, din păcate, vaccinată. S-a îmbolnăvit într-o miercuri și, din primele zile, la primele simptome a început să se trateze acasă, cu ceaiuri și paracetamol. Așa încât sâmbătă deja avea febră 39 și dificultăți respiratorii. Frații mei nu reușeau să o convingă să meargă la medic. Au reușit să contacteze spitalul din localitate. Medicul de gardă de acolo, doctorul Tănase, un om minunat, a venit special acasă, a văzut situația gravă, avea oxigenare la 85%! A convins-o pe mama să se interneze și cred că așa i-a salvat viața!”

Dar odată ajunsă la spital, mama Nicoletei nu a putut începe imediat tratamentul pentru că unele medicamente lipseau în momentul respectiv din farmacia spitalului. „Nu era disponibil în acel moment Clexane, un anticoagulant vital. Fratele meu a început să caute în farmacii, dar și acolo începea să lipsească. Așa, a ajuns la Bacău cu mașina, să cumpere injecțiile!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Între timp, Nicoleta reușește să fie la curent cu situația mamei sale prin intermediului medicului care a preluat-o în îngrijire în prima zi. Și așa află că, din cauza faptului că aprovizionarea cu medicamente nu are loc în regim de flux continuu, sunt zile în care se întâmplă să lipsească medicamente vitale. „Medicii din secțiile Covid sunt epuizați, stresați, muncesc aproape non stop, încercând să salveze vieți. Câteodată, e cu atât mai greu cu cât lipsesc aceste medicamente. Mi-a spus de Clexane și de Vancomicină. Unii pacienți mai norocoși au rude care se duc disperați să caute medicamentele în farmacii, chiar și în alte orașe. Alții chiar nu au pe nimeni”.

După ce a discutat cu medicul, Nicoleta a decis să se mobilizeze pentru a aduna medicamentele urgente. „Sunt medicamente care se eliberează pe rețetă, dar am început să trimit mesaje, mai ales pe rețelele de socializare, să văd dacă sunt persoane prin Italia, printre cunoscuții mei, care au urmat acele tratamente și mai au rămase din pachete, nefolosite. Sunt mulți care au avut operații minore sau au suspendat tratamentul și le-au rămas dozele nefolosite, fiind un medicament foarte des prescris. La fel, cu anumite antibiotice. Am început să fac o listă de alte instrumente sanitare de care ar putea fi nevoie. În primul rând, pulsoximetru, pentru a măsura nivelul de oxigenare la pacienți. Am găsit un preț mai bun la Latina, și am făcut stoc. La fel, am cumpărat termometre, mănuși, baterii pentru fiecare dispozitiv electronic”.

După două săptămâni de căutări și colectă, Nicoleta a reușit să pregătească un pachet pentru spitalul din Adjud. 

„Evident, e vorba de o cantitate mică, pe care am trimis-o spre gestionare medicului cu care am ținut legătura. O picătură într-un ocean. Poate nesemnificativă numeric, dar poate ajuta pe cineva care are nevoie de o injecție urgentă și chiar în acea zi poate lipsește din farmacia spitalului. Nu am uitat cum s-a întâmplat cu mama mea, care exact în ziua internării avea nevoie de medicamente, dar lipseau. Am trimis: Inhixa, Eparina, Clexane, Azitromicina. Am cumpărat forte multe vitamine, integratore care întăresc sistemul imunitar cu vitaminaC, magnesiu și zinc, alte produse cu lăptișor de matcă, vitamine B”.

Foto: Nicoleta Sprânceană

De asemenea, Nicoleta a mai trimis în ultimele luni pachete cu produse sanitare, inclusiv la biserici. Totul a fost cumpărat din banii proprii, câștigați din munca de asistență la domiciliu.

„Am comandat pe Amazon pachete de câte 100 de măști, alcool sanitar, pulverizatoare pentru o bună distribuție a alcoolului și un efect dezinfectant mai ridicat, alte tipuri de soluții dezinfectante pentru mâini. Toate lucruri care se găsesc și la noi, dar nu toți și le pot permite. Vreau să precizez că nu am luta și nu am acceptat niciodată oferte de bani, totul a fost pe cheltuiala mea. Unii, cărora le mulțumesc, au vrut să contribuie cu bani dar acolo e nevoie de medicamente”. Un ajutor l-a primit de la un transportator român care a dus pachetele pe cheltuiala sa, Nelu Carabulea de la Sc Paneuro Expedition srl. 

Între timp, situația mamei s-a îmbunătățit. „Mama s-a salvat, a fost un miracol pentru vârsta și starea în care a ajuns la spital. Au fost zile grele, când ne-a fost frică să o pierdem, mai ales că au fost cazuri de pacienți gata de externare, care s-au agravat și au decedat în scurt timp. Mulțumesc medicilor extraordinari care au îngrijit-o, dar și preoților care s-au rugat, în Italia și România, pentru ea: părintele Fusariu din România, părintele Ciprian și preotul Bernardino, din Italia. Am discutat și cu medici de aici, din Italia, cărora le-am arătat schema de tratament aplicată mamei și au spus că a fost o alegere „extraordinară”.

Nicoleta speră ca mai mulți români din străinătate să se activeze și să ajute cu ce pot spitalele din România, greu încercate de pandemie. „Ar fi extraordinar dacă s-ar putea crea o rețea de solidaritate, dar e necesar un protocol medical internațional, care să permită gestionarea acestor medicamente, care se eliberează pe rețetă în Italia. Oricum pentru obiecte indispensabile precum mănuși chirurgicale, pulsoximetre, măști, alcol sanitar, termometre, unele sunt scumpe în România sau mulți nu-și pot permite să cumpere, de aceea chiar putem aduce un suport celor de acasă”.

Un mesaj al Nicoletei, pentru cei de acasă, este: „Vaccinul este o soluție care salvează vieți, așa cum am putut vedea în Italia. Măcar așa putem evita, în cele mai multe cazuri, să ajungem în spital în stare gravă!”

Distribuie acest articol