Savona – doi morți și șapte răniți în urma răsturnării unui TIR pe A10 cu șoferi români la bord

Grav accident rutier în această dimineață de 26 martie 2017, pe autostrada A10, între localitățile Albisola și Celle, unde un TIR cu numere de înmatriculare de Spania, aparținând firmei spaniole “Banner Transporte De Mercancias” și care transporta pești congelați, a derapat și s-a răsturnat, lovind mai mulți muncitori care lucrau în zonă, dintre care doi au murit pe loc.

La volanul TIR-ului un șofer român în vârstă de 44 de ani, iar în cabină, alături de el, colegul său, tot de origine română, răniți și ei ușor și în stare de șoc, au fost transportați la spitalul San Paolo din Savona unde șoferul a fost supus testelor pentru măsurarea gradului de alcoolemie, urmând să fie interogat de Poliția Stradală, relatează ziarul La Repubblica.

Din relatările autorităților, accidentul a avut loc în jurul orei 9:15, când șoferul TIR-ului a pierdut controlul autovehiculului într-o curbă, la ieșirea dintr-un tunel, răsturnându-se și intrând cu TIR-ul în șantierul deschis în acel punct unde se aflau mai mulți muncitori.

Sursa foto: Repubblica.it

În același punct de pe autostradă, un alt TIR a derapat ieri, 25 martie 2017, și s-a izbit de un zid lateral, apoi a luat foc. Șantierul era deschis în acel punct tocmai pentru a repara daunele provocate de accidentul de ieri. Șantierul era semnalat în mod corect pe autostradă, declară societatea italiană „Autostrade”, referindu-se la faptul că s-au luat toate măsurile de siguranță pentru a evita astfel de accidente.

Bilanțul accidentului este dramatic: doi muncitori au murit pe loc, un bărbat de 44 de ani din localitatea Asti, Antonio G. și un bărbat de 54 de ani din localitatea Ovada, Giovanni C. Alți trei muncitori au fost răniți, toți trei de origine italiană: Antonio C., Claudio P. și Giambattista G. Unul dintre aceștia, nu s-a specificat care, a rămas blocat sub TIR-ul răsturnat, medicii fiind nevoiți ulterior să-i amputeze un picior din cauza rănilor grave suferite.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În accident au mai fost rănite și două persoane rezidente în localitatea Borghetto Santo Spirito, Osvaldo Entradi de 49 de ani și Orietta Noli de 48 de ani. Aceștia circulau în spatele TIR-ului, într-un automobil Opel Astra, iar Osvaldo Entradi, care se afla la volanul mașinii, a văzut toată scena dar nu a reușit să frâneze în timp.

„Mergeam în spatele TIR-ului când l-am văzut derapând, întâi la dreapta și apoi la stânga. Apoi s-a răsturnat, eu am încercat să frânez dar nu am reușit să evit impactul cu roțile din spate ale TIR-ului. Și eu am pierdut controlul mașinii și am ieșit de pe carosabil, în partea stângă”, a declarat pentru Il Secolo XIX, Osvaldo Entradi.

Porțiunea de autostradă a fost închisă imediat după accident, cu ieșire obligatorie spre Savona, autoritățile anunțând că în jurul orei 15:00 de astăzi ar putea fi redeschisă circulației.

Conform ultimelor informații primite, testele de alcoolemie făcute șoferului român de pe TIR au ieșit negative dar șoferul a fost arestat de autorități cu acuzația de omor stradal, urmând ca acest caz să fie anchetat de agenții de Poliția Stradală din Genova Sampierdaren, coordonați de procurorul din Savona, Giovanni Battista Ferro, care s-a deplasat și el la locul accidentului.

În Italia, în anul 2016,printr-un vot de încredere, Senatul italian a adoptat decretul legislativ elaborat de Guvern ce introduce în Codul Rutier și Penal termenul de omor stradal. Acest termen stabilește sancțiuni cu ani grei de închisoare pentru cei care provoacă accidente rutiere din care rezultă decese sau răniri grave.

Prin acel vot, au fost adăugate în Codul Penal din Italia articolele 589-bis (omorul stradal), 590-bis (leziuni rutiere grave și foarte grave), 590-b (fuga conducător auto în caz de accidente rutiere), 590-c (circumstanțele atenuante și speciale) și 590-d (în cazul drumurilor urbane), relatează InfoTrucker.ro.

Citește și: