Aproximativ două sute de pasageri ai unui zbor operat de compania aeriană Wizz Air au rămas blocați vineri, 7 iulie 2023, pe aeroportul Fiumicino din Roma, după ce zborul spre București a fost anulat fără nicio explicație.
Oamenii, nemulțumiți, solicită acum o soluție pentru a se întoarce în țară.
„Am fost notificați că acest zbor a fost anulat, prin aplicația Wizz. Pe panoul aeroportului nu apare zborul și toată lumea s-a impacientat.
Peste 200 de persoane sunt în situația de a aștepta o soluție. Nu este niciun oficial Wizz aici.
Cel mai apropiat zbor către România este duminică și biletele sunt extrem de scumpe. Vorbim de 300 de euro. Nu avem niciun răspuns”, a declarat unul dintre pasagerii nemulțumiți, citat de ziarul Libertatea.
Pasagerii au fost asistați doar de personalul aeroportului, care le-a oferit posibilitatea cazării pentru 24 de ore.
În ciuda apelurilor telefonice la call center-ul Wizz Air, pasagerii nu au primit decât promisiunea returnării banilor. Mai mult, inițial, operatorii call center-ului nu erau conștienți de anularea zborului.
Wizz Air, unul dintre cei mai mari operatori aerieni low-cost din Europa, nu a răspuns solicitărilor de comentarii din partea presei.
În aceeași zi în care zborul a fost anulat, compania a emis un comunicat de presă în care afirma că a transportat 77 de milioane de pasageri în România, de aproape patru ori cât populația țării.
Compania a raportat venituri de 4,9 miliarde de euro pentru anul fiscal încheiat la 31 martie 2023 și o pierdere netă de 564,6 milioane de euro, conform SimpleFlying.com. Cu toate acestea, operatorul estimează un câștig net de 450 milioane de euro pentru acest an.
De asemenea, legislația actuală nu permite Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) să ia măsuri coercitive în cazul companiilor care nu au un sediu în România, ci doar să semnaleze neregulile reclamate de consumatorii români.
În iulie 2022, ANPC a sancționat compania Blue Air cu o amendă de 2 milioane de euro, dar nu a putut sancționa alte două companii reclamate.
Conform cifrelor citate de economedia.ro, din 30 aprilie 2021 și până în iulie 2022, Centrul European al Consumatorilor România – ECC România, direcție din ANPC, a înregistrat 500 de solicitări referitoare la serviciile Wizz Air și 114 referitoare la serviciile Ryanair.
Horia Constantinescu, președintele ANPC, a explicat că instituția nu poate amenda operatorii cu sedii din alte țări și a detaliat demersurile instituționale și legislative pentru a putea aplica sancțiuni, care sunt deocamdată sortite eșecului.
Acesta a menționat că proiectul legislativ care ar urma să permită ANPC să aplice sancțiuni a fost blocat în Parlament de aleșii Uniunii Salvați România.
„Aș vrea să notăm faptul că în Legea protecției consumatorilor, blocată în prezent în Parlament, în modul asumat de către USR, printr-o declarație publică a acestora, în care scriu că ne-au blocat actele pentru că, în opinia lor, avem prea multe atribuții, cu toate că acestea sunt date de directivele europene.
Legea protecției consumatorilor, inițiată de doamna Laura Vicol, a fost blocată. În cadrul acestui act normativ, avem prins că orice operator economic desfășoară activități comerciale pe teritoriul României va fi obligat să aibă un reprezentant aici tocmai pentru ca în situații ca cea generată de Wizz Air să putem avea un interlocutor legal local căruia să putem să-i aplicăm eventuale sancțiuni, să stabilim măsuri”, a declarat Horia Constantinescu, pentru ziarul Gândul.
Cu numai două zile înainte de acest incident, la data de 5 iulie 2023, zeci de pasageri români ai unui zbor operat tot de compania Wizz Air au rămas blocați mai bine de 24 de ore pe aeroportul din Lisabona, Portugalia.
ACTUALIZARE 16:30
Potrivit Euronews, compania aeriană Wizz Air a venit cu o reacție astăzi prin care explică motivul pentru care a fost anulat zborul.
„Wizz Air confirmă că zborul W4 3146 de la Roma Fiumicino la București Otopeni din 7 iulie a fost anulat din cauza faptului că aeronava programată să opereze zborul a trebuit să fie supusă unei verificări tehnice neplanificate.
Pasagerii au fost informați cu privire la această situație și, în conformitate cu reglementările în vigoare și cu politica companiei, li s-a oferit posibilitatea de a se reprograma gratuit pe următoarele zboruri, în funcție de disponibilitate, sau opțiunea de a solicita rambursarea integrală.
Pasagerilor în dificultate li s-a oferit, de asemenea, cazare până la zborul reprogramat. Wizz Air își cere scuze pasagerilor afectați de această situație și reamintește că siguranța pasagerilor, a echipajului și a aeronavei este prioritatea sa principală.
Wizz Air reafirmă, de asemenea, că face tot ce îi stă în putință pentru a evita întârzierile și anulările”, a transmis compania.
Teodor Dobreanu, unul dintre pasagerii zborului anulat, care încă se mai afla pe aeroportul din Fiumicino, a declarat pentru Euronews:
„Încă suntem în aeroport, așteptând o posibilitate de rezolvare a solicitărilor pasagerilor, pentru a putea să ne îndreptăm spre casă.
Au mai rămas în jur de 50 de persoane. Foarte multe, până la urmă, au renunțat la acest zbor și la această solicitare, pentru că, după câteva ore de stat în aeroport și după discuții tensionate cu personalul aeroportuar și poliție, nu s-a găsit o soluție, decât ca pasagerii să-și rezerve un nou zbor, cel mai apropiat fiind duminică.
Dar nici duminică nu se mai găsesc bilete. Eventual luni. Trebuie să-și ia personal bilete, nu li s-a asigurat o asistență în sensul acesta, de la compania aeriană, pentru că nu există angajați ai companiei Wizz Air aici, în aeroport.
În condițiile acestea, inclusiv eu a trebuit să iau legătura telefonică de mai multe ori cu agenția pentru a putea să-mi fac o nouă rezervare pe un alt aeroport din Roma, către București. Și abia duminică am avut norocul să găsesc câteva locuri.”
În cele din urmă, Wizz Air a acceptat să le ramburseze pasagerilor costul biletelor sau să le ofere bilete la zboruri de pe un alt aeroport din Italia.
„În aceste condiții, după negocieri, au aceptat să facă această chestiune pe cheltuiala Wizz Air, dar asta înseamnă două zile în plus de stat aici, în condițiile în care ne trebuie cazare, transportul către Napoli, de exemplu, la 200 de km de Roma, pentru a zbura de acolo către casă. Până în ultimul moment, în care au cedat cei de la aerport și nu cei de la Wizz.
Cei de la aeroport au văzut tensiunea, pentru că a intervenit inclusiv poliția, au propus persoanelor care sunt aici și care au avut bilete pentru acest zbor să fie cazate o noapte la un hotel din apropierea aeroportului, până când vor avea posibilitatea să zboare.
Sunt mulți copii, persoane vârstnice, care aveau angajamente, evenimente, unii trebuiau să ajungă la înmormântări în familie, la nunți, alții sunt turiști care mergeau spre România.
Zborul trebuia să aibă loc la 16.35, iar noi am aflat abia când am ajuns la aeroport, de la persoanele care sunt angajate pentru a prelua bagajele.
Nu (n.r.: Wizz Air nu a transmis niciun mesaj) și nici măcar pe panoul de plecări nu a apărut că ar fi anulat și nici măcar nu apărea ca zbor oficial al acestei zile. Ne-am trezit aici 200 de persoane în încercarea de a găsi o rezolvare a acestei probleme, am fost puși în fața acestei probleme.
Am luat legătura cu call center-ul companiei Wizz și altă soluție din partea lor nu s-a găsit decât a ne restitui sută la sută prețul biletelor, până în momentul în care, după multe încercări, au acceptat să ne acorde alte bilete de pe alte aeroporturi.
Dar din păcate, nu mai sunt zboruri mai aproape de duminică, iar cele care există sunt destul de costisitoare, plecând de la 300 de euro biletul”, a mai explicat Teodor Dobrean.
Și în acel caz, compania aeriană a anulat zborul fără nicio explicație. Mai multe detalii în articolul de mai jos: