A vândut peste 100 de români ca sclavi în Italia. Titi Spânu, plasat în arest la domiciliu

Tribunalul Galaţi a înlocuit, pe 11 mai, arestarea preventivă cu arestul la domiciliu în cazul lui Titi Spânu, liderul uneia dintre cele mai periculoase reţele internaţionale de traficanţi de persoane. Titi Spânu, originar din oraşul Târgu-Bujor (judeţul Galaţi), este judecat alături de fraţii săi, Iulian Spânu, Valentin Spânu şi Cornel Spânu, pentru trafic de persoane, victimele fiind exploatate prin muncă în Italia, informează cotidianul Adevărul. Titi Spînu este plasat la arest la domiciliu, Iulian Spînu a fost deja eliberat din arest iar ceilalți doi sunt de negăsit.

Titi şi Iulian Spânu se ocupau de recrutarea şi transportul românilor care voiau să muncească la cules de legume şi fructe în Italia. Românii lucrau alături de indieni, pakistanezi şi africani. Potrivit mărturiilor, fraţii Spînu erau în relaţii de amiciţie cu mai mulţi proprietari italieni de ferme agricole.

Iulian și Titi Spînu

Una promiteau și alta ofereau

Cei patru le-ar fi promis iniţial victimelor un salariu de 1.000 de euro lunar pentru a munci la ferme agricole din Italia, prezentându-le alte condiţii decât cele reale (referitoare la cazare, durata legală a zilei de muncă).

Victimele nu puteau abandona locurile de muncă şi nu puteau lua contact direct cu angajatorii. Românii munceau 10-12 ore zilnic, câte 7 zile, fiind plătiţi cu 4,3 euro/oră, deşi înţelegerea era pentru 8 ore de muncă, pentru un salariu de 6-7 euro/oră, iar duminica ar fi trebuit să fie zi liberă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Muncitorii români erau bătuţi ca să plătească taxa de protecţie

Un alt bărbat, consătean cu fraţii Spânu, a explicat la DIICOT cum au fost şantajaţi. „Pentru a fi obligaţi să muncim între 10 şi 12 ore zilnic, patronii italieni, în înţelegere cu Titi Spânu şi fraţii acestuia, ne reţineau actele de identitate, motivând că ne vor încheia contractul de muncă şi ne vor plăti asigurările sociale, dar niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva”, a declarat victima.

Petruş Cadu a plecat în Italia, pe filiera Spânu, ca simplu muncitor, unde a lucrat mai mulţi ani. „De regulă, munceam dimineaţa între orele 6-12, apoi având o pauză de o oră sau două pentru masă, şi munceam ulterior de la 14 până la orele 20 sau 21”, a declarat acesta. La sfârşitul lunii, bărbatul strângea 300-400 de euro. Pentru că era conştiincios, a fost promovat ca supraveghetor. „În mai multe rânduri, atât eu, cât şi Dingă Costel i-am ameninţat cu acte de violenţă fizică pe cei care lucrau la fermă, pentru a-i determina să plătească taxa de protecţie de 150 de euro pe lună, iar într-o situaţie, din dispoziţia lui Spânu Titi, împreună cu acesta şi cu Dingă Costel l-am agresat fizic pe unul dintre muncitorii români care refuzase să plătească taxa”, a declarat Cadu.

Bărbatul a povestit şi un alt episod, în care, din dispoziţia lui Titi Spânu, l-a agresat fizic cu bare de fier pe unul dintre muncitorii de la fermă, care refuzase plata taxei. Muncitorul a fost abandonat pe marginea unei autostrăzi, deşi avea leziuni grave.

Au folosit banii ca să cumpere terenuri agricole, imobile şi maşini

De la fiecare persoană exploatată, cei patru ar fi încasat 150 de euro lunar pentru întreaga perioadă în care victimele lucrau în Italia drept comision pentru faptul că le-a fost găsit un loc de muncă, traficaţii obţinând în acest mod peste 100.000 de euro. Fraţii Spânu au investit banii în terenuri agricole, imobile şi autoturisme.

La dosar, specifică sursa citată, au fost depuse tranzacţii monetare, prin care Titi şi Iulian Spânu primeau banii de la oameni de încredere din Italia, de regulă tot români, pe care au reuşit să îi racoleze în reţeaua infracţională. Iulian Spânu a fost deja eliberat din arest, iar ceilalţi doi fraţi se sustrag de la judecată.

Pe același subiect: