Venitul de Cetățenie din Italia ar putea fi abolit. „Marți depunem cererea pentru referendum”

După o lungă perioadă de polemici pe tema ajutorului social din Italia, denumit „Venitul de Cetățenie”, liderul unui partid italian și totodată fost premier al acestei țări a decis să solicite un referendum pentru a elimina definitiv această măsură.

„Marți dimineața (19 iulie 2022 – n.r), la ora 10:00, vom depune solicitarea de referendum la Curtea Supremă pentru a aboli Venitul de Cetățenie”, a declarat Matteo Renzi, președintele partidului Italia Viva (IV).

Această subvenție oferită de statul italian a fost introdusă de partidul Movimento 5 Stelle (M5S) în anul 2019 și se adresează tuturor persoanelor, indiferent de naționalitate, care sunt rezidente pe teritoriul italian de cel puțin 10 ani (dintre care ultimii doi ani în mod continuu) și care îndeplinesc anumite condiții economice. Mai multe detalii despre aceste condiții puteți citi aici.

Măsura a fost extrem de discutată în următorii ani, atât în rândul politicienilor cât și în rândul cetățenilor, în special după ce mii de persoane (dintre care multe de naționalitate română) au fost depistate de autorități că primeau Venitul de Cetățenie deși nu locuiau pe teritoriul Italiei sau nu îndeplineau condițiile necesare.

Citește și „Rețea infracțională de români și italieni destructurată în Italia. Au cerut „reddito di cittadinanza” pentru 9.000 de persoane”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Liderul IV a criticat, de asemenea, partidul M5S pentru criza politică pe care a provocat-o recent în Italia, în urma căreia premierul Mario Draghi a decis să demisioneze.

Dacă partidele politice din Peninsulă nu ajung la un consens cu privire la susținerea unui nou guvern, pe care să-l formeze tot Mario Draghi, cetățenii italieni vor fi nevoiți să meargă în curând la urne pentru noi alegeri parlamentare.

„Consider că să mergem la vot acum ar fi o pagubă pentru țară. Movimento 5 Stelle a creat un dezastru în țara noastră…”, a mai adăugat Renzi.

Distribuie acest articol