Viceprimarul din Trieste: „Românul căruia i-am aruncat păturile la gunoi câștigă 1800 de euro pe lună”

Într-un interviu la un post de radio, viceprimarul orașului Trieste, care a aruncat la gunoi păturile, gecile ponosite și o plapumă cu care un român fără adăpost se învelea în timp ce dormea pe stradă, a afirmat: „Persoana fără adăpost ale cărei lucruri le-am aruncat câștigă 1800 de euro pe lună”.

Potrivit viceprimarului Paolo Polidori, Mihai, românul care cerșea și dormea pe străzile orașului din nordul Italiei, „câștigă 1800 de euro pe lună, 60 pe zi. Comercianții din zonă mi-au spus că în fiecare zi merge să schimbe la ei banii pe care îi obține din cerșit”, a declarat Polidori citat de presa italiană.

Polidori afirmă că românul prefera să stea pe străzi decât într-un centru de primire a persoanelor nevoiașe, tocmai pentru că cerșind el câștiga bani și încă destul de mulți: „Era alegerea lui și încă una care îi aducea un venit foarte frumos” – spune Polidori – „și oricum murdărea strada acolo, își construise aproape un cort în mijlocul drumului”.

În continuarea interviului, viceprimarul orașului Trieste răspunde acuzațiilor care i s-au adus în urma gestului său: „M-au descris ca pe un monstru dar nu sunt rasist. I-am oferit acestui om șansa de a merge într-un centru de primire, dar el a refuzat întotdeauna. Când am trecut pe acolo, m-am gândit că această persoană a plecat. Altfel nu aș fi făcut-o, nu aș fi aruncat nimic. Dacă îmi pare rău? Nu, poate doar pentru că nu m-am explicat bine. O voi face din nou? Da, dacă nu ar aparține vreunei persoane, dacă ar fi abandonate, le-aș aunca din nou. Eu așa am crezut, că bărbatul nu mai stătea acolo.”

Paolo Palidori, viceprimarul orașului Trieste și Mihai, românul care dormea pe străzile orașului

Paolo Polidori scria cu câteva zile într-o postare pe Facebook:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am trecut pe via Carducci, am văzut o grămadă de cârpe aruncate pe pământ, pături, geci, o plapumă și altele. Nu era nimeni în preajmă, așa că presupun că erau abandonate. Deci, ca un cetățean oarecare, care ține la aspectul orașului său, le-am adunat și le-am aruncat, cu satisfacție trebuie să spun, în tomberonul de gunoi: acum locul este decent. Cât va dura? Vom vedea. Mesajul este: toleranță zero. Vreau ca Trieste să fie curat!”, scria viceprimarul orașului în postarea sa.

Apoi, politicianul încheia cu post-scriptum sarcastic și o provocare la adresa celor care-l vor critica: „P.S. Am mers imediat și m-am spălat pe mâini! Și acum, să se dezlănțuie binevoitorii, nu-mi pasă deloc!!

Mihai a venit în Italia cu mulți ani în urmă

După ce a trăit în Gaeta pentru o perioadă, povestește: „Am ajuns în Civitavecchia în anul 1997. Am cerut în mod repetat azil politic, dar în zadar, nu mi l-au acordat.” Mihai nu are cazier judiciar, nu a înfăptuit nicio fărădelege dar pe 3 decembrie a primit un document de la poliția locală care îi cerea să părăsească Italia. Întreaga poveste a imigrării sale, povestită de el însuși o puteți citi aici.

Distribuie acest articol