„Aurul roșu” din România, un kilogram costă 14.000 de euro. Italienii îl adaugă în celebrele lor risotto-uri

Această plantă, originară din Orientul Mijlociu, a fost introdusă de către mauri în Spania și de aici s-a extins treptat mai ales în Franța, Italia, Anglia, Grecia. Se cultivă și în Maroc, Cașmir, India, China iar Iranul este statul care produce cel mai bun șofran.

La noi în țară un spaniol a investit zeci de mii de euro pentru procurarea pământurilor, pentru a pune pe picioare o afacere profitabilă cu şofran, informează BM.

Șofran – „Aurul Roșu”

Spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totuşi rapid, scrie Business Magazin.

„În piaţa de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, potrivit sursei citate mai sus. Cei mai mari consumatori sunt arabii care condimentează cu el mâncărurile din orez, carne de oaie, pui, italienii îl includ în rissoto, francezii în bouilabaisseiar, spaniolii în paella căreia îi dă culoarea galben-roşiatică specifică și în zarzuela catalană. Indienii îl pun şi la dulciuri.

Localnicii din Bustuchin, deveniţi cultivatori de condiment exotic, sunt încântaţi. Investitorul a înfiinţat o cooperativă în comună iar localnicii care vor să cultive şofran se pot asocia cu el, ibericul le va asigura piaţa de desfacere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Efectele terapeutice ale șofranului asupra inimii, aparatului respirator, antioxidant și de contracarare a tumorilor sunt cunoscute încă din antichitate.

Medicina modernă îi atribuie efecte benefice și în domeniul infertilității, impotenței sexuale și al ejaculării precoce, al slăbiciunii fizice sau în unele afecțiuni psihice, cam 90 de maladii printre care Alzheimer, Parkinson, cancerul de piele, depresia, tonifică sistemul imunitar, purifică sângele, combate bulimia (poftă de mâncare exagerată), previne orbirea și este extrem de eficient în curele de slăbire.

Atenție – trebuie consumat doar în cantități minimale!

V-ar putea interesa și:

Distribuie acest articol