Badantele românce se întorc acasă din Italia. În țară, salariile pentru îngrijirea la domiciliu s-au mărit considerabil

Într-un context în care piața muncii din România înregistrează schimbări semnificative, un domeniu care a cunoscut o expansiune remarcabilă este cel al îngrijirii persoanelor în vârstă la domiciliu.

Îmbunătățirea condițiilor și majorarea salariilor în acest sector au atras tot mai multe românce să se întoarcă în țară din Italia pentru a oferi îngrijiri la domiciliu persoanelor vârstnice, afirmă Pro TV.

Dezvăluirile din ultima perioadă despre condițiile precare din azilele private din România au determinat o cerere crescută din partea familiilor pentru îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor.

În prezent, o persoană angajată ca îngrijitoare la domiciliu în București, Timișoara, Cluj sau în alt mare oraș din țara noastră, poate câștiga lunar până la 1.000 de euro în marile orașe, echivalentul salariilor oferite în Italia, ceea ce explică interesul în creștere pentru această ocupație.

Asistenții sociali subliniază urgența și importanța acestei nevoi în rândul populației vârstnice.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Anamaria Petrean, un asistent social, a relatat cazul unor vârstnici care, având copiii în Statele Unite, preferă să fie îngrijiți la propriul domiciliu decât să fie plasați în azile, pe care le percep drept locuri de batjocură.

Sentimentul este împărtășit de Edit Moroz, o pensionară care afirmă cu tărie că refuză ideea de a fi trimisă într-un azil de bătrâni.

În lumina acestor nevoi, salariile pentru îngrijitorii la domiciliu au crescut considerabil, ajungând între 4 și 5.000 de lei. Situația a motivat multe persoane care lucrează în acest domeniu să aleagă România în detrimentul străinătății.

Nastasia Vîtcă, o îngrijitoare din Cluj, a remarcat abundența ofertelor de muncă și condițiile avantajoase de salarizare în țară:

„Sunt multe oferte pentru că oamenii bătrâni nu vor să meargă la azil. Să fac mâncare, să fac curățenie, tot ce ține de asta… și m-au plătit domnește. O dată la două săptămâni îmi dădeau banii… două mii de lei.”, a spus Nastasia conform sursei citate.

Manuela Tudor, fostă badantă în Italia, a declarat: „În Italia eram badantă, stăteam zilnic cu o bătrână, mergeam și făceam și menaj. Se câștigă și aici la noi.”

Aurelia Coman, reprezentanta unei agenții de lucrători casnici a asigurat: „Au început să vină din străinătate pentru că vor să muncească cât mai aproape de casă. La un program de full time, 8 ore pe zi, salariul porneşte de la 3.500.”

Totuși, sectorul îngrijirilor la domiciliu se confruntă cu provocări legate de lipsa unei reglementări clare, mulți îngrijitori lucrând fără contracte legale, ceea ce îi privează de beneficii precum asigurările de sănătate și contribuțiile la pensie.

Această realitate subliniază necesitatea unor reforme legislative pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și protecția socială a lucrătorilor din acest domeniu esențial.

Distribuie acest articol